Grupa od 250 problematičnih migranata sutra će biti prebačena kod Sarajeva

Kljajić je izjavio kako se punih osam mjeseci čeka da država BiH preuzme stvarnu brigu o migrantskim centrima u ovom dijelu zemlje te da donese kućni red, pravilnik o ponašanju, imenuje upravnike i osigura zaštitarsku službu.

“U ovom trenutku sigurno je jedino da ćemo odmah vratiti višak od 250 migranata koji će biti smješteni u prihvatni centar Ušivak. Radi se jednim dijelom, uslovno rečeno, o problematičnim migrantima koji su tokom proteklih mjeseci pravili incidente, tučnjave i činili druga krivična djela”, kazao je Kljajić prije početka sjednice Vlade USK.

Prema riječima policijskog komesara USK Muje Koričića, transport pomenutih migranata za Ušivak planiran je za petak, a na policiji je da osigura autobuse koje će platiti Međunarodna organizacija za migrante u BiH (IOM).

Ostatak od 3.200 migranata koji su smješteni u prihvatnim centrima Bira i Đački dom u Bihaću, u objektu “Miral” u Velikoj Kladuši i Hotelu Sedra u Općini Cazin sačekat će konačni epilog višemjesečnog nesporazuma i prebacivanja odgovornosti između MInistarstva sigurnosti BiH kao stvarno nadležne institucije i aktuelne izvršne vlasti u USK.

Dolaskom lijepog vremena na naše prostore situacija u vezi s migrantima svakim danom se počinje usložnjavati.

O tome najbolje govori podatak iz Granične policije BiH da je broj državljana visokog migracijskog rizika koji su spriječeni ili su ušli u BiH iz Srbije i Crne Gore početkom 2019. godine mnogo veći nego u istom periodu prošle godine.

U posljednjih sedam dana s poboljšanjem vremenskih uslova znatno je povećan pritisak migranata na granicu BiH u odnosu na prethodna dva mjeseca.

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković je kazala da je stanje na granici složeno i bez ozbiljne podrške u broju službenika i opreme.

“Situacija će se usložnjavati povećanim pritiskom migranata. Istovremeno, svakodnevno na područje Grčke dolaze migranti i mi očekujemo povećan pritisak i u narednom periodu”, rekla je glasnogovornica GP BiH Sanela Dujković, a o čemu je ranije govorio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Izvor: klix,ba

Related posts