Mostarski paroh i pravoslavni vjernici pomažu izbjeglicama u Salakovcu

Mostarski paroh Radivoje Krulj na liturgiji prošle nedjelje pozvao je pravoslavne vjernike da pomognu izbjeglicama i migrantima iz Sirije, Afganistana, Pakistana, Tunisa i drugih zemalja, nakon što su zbog haotičnog prepucavanja bh. vlasti nekoliko sati čekali u autobusima na cesti na putu prema izbjegličkom centru u Salakovcu.

Sada su oni gotovo jedini ‘stanovnici’ ovog sela, gdje je prije rata živjelo stotine ljudi. Tek nekoliko srpskih porodica, uglavnom starijih osoba, odlučilo se na povratak, ali prolazeći kroz Salakovac, pored napuštenih kuća susrećemo samo mještane susjednih sela te migrante ispred centra.

Većina ih nosi iste bijele majice koje su dobili u sklopu humanitarne pomoći. Među njima je i sveštenik u crnoj mantiji, mostarski paroh koji je zajedno sa još nekoliko vjernika dovezao pomoć koju su skupljali prethodnih dana. Sokove, mlijeko, higijenske potrepštine i hranu u kesama iznosi iz gepeka i predaje ih predstavnicima centra.

“Nije hršćanski govoriti o pomoći, vjernici su htjeli da to ostane tajna”, kratko odgovara, dok sa direktorom izbjegličkog centra Edinom Denjom razgovara o nastavku pomoći migrantima.

“Svaka im čast i hvala im na tome. To je ono što krasi duh naših ljudi u Bosni i Hercegovini, da smo tu da pomognemo u nevolji i da ne gledamo odakle je neko i šta je, nego da su to izbjeglice kojima je potrebna pomoć”, kaže Denjo.

Kako je novinarima zabranjen ulazak u centar, ispred kapije nam prepričava koliko su se svi lokalni stanovnici, uključujući vjernike iz mostarske parohije, angažirali da pomognu.

Mještani donose voće, povrće, odjeću i obuću, ali i iftare za postače, pored tri obroka dnevno koje osigurava Crveni križ.

“Upravo sada se dijeli veš za žene, djecu i muškarce, to je isto jedna privatna donacija. Jučer su dobili toalet papir, ubruse, kroksice, majice. Međunarodna organizacija za migracije preuzela je na sebe obavezu da će odvesti u bolnicu sve koji izraze potrebu za ljekarom, i da će oni pokriti troškove zdravstvenog osiguranja i nabaviti im lijekove.”

Izvor: Al Jazeera

Related posts