Moskva u haosu: U toku noći izvedeni napadi dronovima u blizini Ministarstva odbrane

Ruski mediji i kanali na Telegramu izvjestili o napadu bespilotnih letjelica na Moskvu, gdje je oštećena zgrada pored Ministarstva odbrane, dok je drugi dron pogodio poslovni centar Leroy Merlin.

Rusija je optužila Ukrajinu da stoji iza napada dronom u kojem su oštećene najmanje dvije zgrade u Moskvi u ponedjeljak rano ujutro.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su dvije bespilotne letjelice “potisnute i srušene”, dodajući da nije bilo žrtava.

Ruska državna novinska agencija Tass izvijestila je da je jedan dron pao u blizini ministarstva odbrane.

Ukrajinski dužnosnici još nisu komentirali, ali rijetko preuzimaju odgovornost za napade unutar Rusije.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da su napadi dronovima pogodili “nestambene” zgrade oko 04:00 po lokalnom vremenu. Dodao je da zgrade nisu pretrpjele veću štetu.

No državne novinske agencije izvijestile su da su neki fragmenti drona pronađeni samo 2 kilometra od zgrada ministarstva odbrane.

“Zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede terorističku akciju pomoću dvije bespilotne letjelice na objektima na teritoriju grada Moskve”, objavilo je rusko ministarstvo odbrane u saopćenju objavljenom na Telegramu.

Državna novinska agencija Tass izvijestila je da su ostaci dronova također pronađeni duž gradske avenije Komsomolsky. Moskovski odjel za saobraćaj napisao je na Telegramu da je saobraćaj duž rute blokiran, a fotografije pokazuju hitne službe koje rade na mjestu događaja.

Saobraćaj je zaustavljen i na Aveniji Lihačova, gdje je oštećena visoka poslovna zgrada. Na snimkama koje je objavio vojni televizijski kanal Zvezda vide se nedostajući prozori na vrhu zgrade.

Moskva je optužila Ukrajinu za mnoštvo napada bespilotnim letjelicama na njezin teritorij posljednjih mjeseci.

Ranije ovog mjeseca, Rusija je rekla da je Ukrajina izvela napad dronovima na Moskvu, zbog čega su letovi morali biti preusmjereni s međunarodne zračne luke Vnukovo. Ukrajina nije preuzela odgovornost.

A u maju je Kijev zanijekao izvođenje napada dronom na Kremlj, za koji je Rusija rekla da predstavlja pokušaj ubistva predsjednika Vladimira Putina.

Incident od ponedjeljka dolazi samo dan nakon što je Rusija gađala ukrajinski lučki grad Odesu novim projektilima, uništivši historijsku katedralu Preobraženja.

Unesco, UN-ova agencija za kulturu, rekla je da je “duboko užasnuta i da najoštrije osuđuje” napad na historijski centar Odese.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je odmazdu za napad.

“Oni će to sigurno osjetiti. Meta svih ovih projektila nisu samo gradovi, sela ili ljudi. Njihova meta je čovječanstvo i temelji cijele naše evropske kulture”, kazao je Zelenski.

Izvor: Klix.ba

Related posts