Monstrumu koji je godinama silovao kćerku smanjena kazna za deset godina

Vrhovni sud Republike Hrvatske smanjio je kaznu “zadarskom Fritzlu”, koji je zbog dugogodišnjeg silovanja vlastite kćeri, s kojom je dobio i dijete, kao i psihičkog te fizičkog maltretiranja šestero djece i supruge prošle godine osuđen na 40 godina zatvora, piše Slobodna Dalmacija.

Monstruoznom Zadraninu kazna je smanjena za 10 godina na javnoj sjednici Vrhovnoga suda 13. septembra na kojoj je i on sam sudjelovao sa Županijskoga suda u Zadru putem videolinka.

Otkad je uhapšen, “Fritzl” se nalazi u pritvoru zatvora u Zadru, a sad će, nakon pravomoćnosti presude od 30 godina zatvora, biti upućen na Odjel za dijagnostiku i analitiku zatvora u Remetincu, kako bi se procijenilo u koju kaznioniocu u Hrvatskoj će biti poslan na izdržavanje dugotrajne zatvorske kazne.

Svoju najstariju kćer Zadranin je počeo silovati kad je ona imala samo 12 godina i nije prestao sve do 2017. godine, kad je odveden u istražni zatvor, a njoj je bilo 27 godina. U tom razdoblju silovao ju je više od 1500 puta.

– Razlog ovakvoj odluci Vrhovnoga suda, prema obrazloženju koje su nam dostavili, jest taj što Vrhovni sud smatra kako bi prema okrivljeniku trebao biti primijenjen blaži zakon, dakle onaj kazneni zakon koji je bio na snazi od 1997. do 2011. godine, jer je većinu djela za koja je proglašen krivim počinio u tom periodu – rekao je glasnogovornik Županijskoga suda u Zadru Hrvoje Visković te dodao kako pravosuđe mora primijeniti onaj zakon koji je blaži za počinitelja.

Nakon dokaznog postupka, sudac Boris Radman osudio je 51-godišnjaka u septembru prošle godine po svih pet tačaka optužnice.

Svoju rođenu kćerku silovao je bez prestanka u razdoblju od njezine 12 do 28 godine, više od 1500 puta. Kćerka je kao maloljetnica s ocem dobila dijete, dvaput je poslije toga namjerno pobacila, a jednom se s 15 godina pokušala i ubiti, piše Slobodna Dalmacija.

U porodici su znali što otac radi najstarijoj kćeri, ali su zbog stalnih maltretiranja, teroriziranja i fizičkog nasilja živjeli u strahu za svoje živote ako ga prijave. Štoviše, kad je jedna kći oca prijavila policiji, a supruga Centru za socijalnu skrb, policajci su joj rekli da “neke porodice znaju zvati po pedeset puta”, dok su djelatnici Centra majci rekli “da oni ne mogu ništa”.

Osuđeni Zadranin prije ovoga nije bio osuđivan, bio je sudionik Domovinskog rata i konzument alkohola na nivou štetne upotrebe, ali psihijatrijskim vještačenjem dokazano je da je, kao osoba s razvijenim poremećajem ličnosti, sve vrijeme svog pedofilsko-incestuoznog odnosa s članovima obitelji, bio psihički ubrojiv, odnosno da je bio potpuno svjestan što im čini.

Related posts