Mladići iz Tuzle, Doboja i Banovića ratuju za Putinovu paravojsku u Ukrajini

Ukrajinska bezbjednosna služba (SBU) je objavila prve podatke o Srbima u Vagnaru, ruskoj plaćeničkoj vojsci koja ratuje u Donbasu, piše Blic.

Objavljene su informacije o šestorici Srba, a kako je saopšteno to je samo početak.

To su A.M. (25), rodom iz Valjeva, D.M. (49) iz Šapca, D.L. (38) iz Tuzle (BiH), Z.P. (26) iz Valjeva, N.S. (44) iz Doboja (BiH) i D.S. (37) iz Banovića (BiH). Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič je rekao da u Donbasu ratuje oko 300 Srba.

“Meni kao ambasadoru je veoma žao da takav veliki broj Srba ratuje protiv Ukrajinaca koji vama nisu ništa loše nikad učinili. Ipak ne vjerujem da čak i ovaj broj reprezentuje čitav srpski narod”, rekao je ambasador.

Vasilij Hritsak, šef SBU rekao je da je služba svjesna velikog broj stranih plaćenika umiješanih u ratne zločine koje sprovodi Vagnar.

 

A.M. (25), D.M. (49), D.L. (38), Z.P. (26), N.S. (44) i D.S. (37)
SBU, na čijem su sajtu objavljeni potpuni podaci o plaćenicima, se nada da će objavljene slike i informacije pomoći da budu privedeni.

I Radomir Počuča, koji je ranije radio i kao novinar i voditelj srbijanske televizije Pink, učestvovao je u sukobima u Ukrajini kao borac na proruskoj strani. Mediji su pisali i da je po okončanju borbi boravio u Moskvi, podsjeća Blic.

Nagodio se sa tužilaštvom da prizna krivicu zbog učešća u sukobu u Ukrajini i za to priznanje dobio je kaznu od godinu i po dana zatvora, uslovno na četiri godine.

Related posts