Mladić koji je gađao Borjanu Krišto: Imao sam najmanje 100.000 razloga da to uradim

Dvadesetšestogodišnji student iz Livna Frano Krišto kaže da nema nikakvih političkih motiva u incidentu koji je imao sa zamjenicom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto, te da ju je gađao kamenjem u afektu zbog svega što proživljava on i omladina Livna.

Frano Krišto tvrdi da u BiH nema niti jedan dan radnog staža Frano Krišto tvrdi da u BiH nema niti jedan dan radnog staža

Ističe da je Krišto gađao s dva manja kamena, da je jedan ostao van dvorišta, a za drugi nije siguran je li uopće i upao u dvorište u kojem je bila Borjana. Tvrdi da ju nijedan nije pogodio, te da mu nije ni bila namjera pogoditi je ili povrijediti. Dodaje da se tu nije radilo o četiri stijene, kako se navodi, nego o dva kamena i da mu je sada žao zbog načina na koji je reagirao, prenosi Dnevni list.

Krištini roditelji za život zarađuju u Njemačkoj.

– Otac je hrvatski branitelj, kojeg su godinama zavlačili za posao, te je bio prisiljen raditi u Hrvatskoj i Njemačkoj kako bi prehranio porodicu. Kasnije su za njim otišli majka i dva brata, a sestra i ja smo ostali radi školovanja i akademskih obaveza – priča ovaj mladić koji je i sam trenutno nezaposlen i radi honorarne poslove.

Ističe da je laž da se radilo o političkom napadu.

– Nisam bio politički motiviran, to je notorna laž koju je izgovorila gospođa Borjana Krišto, ali budući da nas kao narod lažu posljednjih 25 godina, to me nimalo ne čudi. Ovaj nemili događaj u kojem sam učestvovao je isključivo rezultat trenutka slabosti i afekta. Jednostavno više ne mogu trpjeti ovakvo stanje u svom voljenom Livnu. Iako mi je žao zbog načina na koji sam to napravio, budući da me roditelji nisu tako odgajali, imao sam najmanje 100.000 razloga da to napravim – kaže mladi Livnjak.

Ističe da trenutno nije aktivan ni u jednoj stranci, kao i da je nekada bio u HDZ-u BiH, a sada ima člansku iskaznicu HDZ-a 1990. Dodaje da s Borjanom Krišto nije u direktnom rodu, iako mu je njen suprug Branko Krišto rođak s očeve strane. Upitan boji li se kaznenog progona, Krišto kaže da se još više nego kaznenog, boji političkog progona, budući da su u jednom trenutku ispred njegove kuće bili pripadnici Specijalne policije i nekoliko policijskih vozila, uključujući i tzv. „policijsku maricu“, a sve s ciljem da bi priveli osobu koja je bacila dva kamena iz revolta.

Prema njegovim riječima, naredba za njegovo privođenje i hapšenje došla je direktno od ministra unutarnjih poslova Kantona 10 Darinka Mihaljevića.

– Policijski službenici koji su me priveli imali su naredbu da razvale vrata moje porodične kuće, do čega srećom nije došlo – objašnjava Krišto.

Prokomentirao je i izjavu nakon incidenta, gdje Krišto kaže da je to osoba „koja se ničim ne bavi“.

– Poštovana gospođo Krišto, sjetite se mladića koji vas je prije desetak godina posluživao na terasi hotela Park, kojeg ste i pohvalili kolegicama radi usluge. Taj šesnaestogodišnjak sam bio ja. Također 9. maja 2017. bit će tačno jedanaest godina kako radim kao djelatnik u ugostiteljstvu, a radio sam u više navrata u Njemačkoj, Hrvatskoj i BiH, u kojoj nemam ni dana radnog staža – kaže ovaj mladić.

Ističe da livanjska mladež nema perspektivu, i da je jedini izbor koji imaju, ukoliko nisu pripadnici političke elite, otići zarađivati hljeb van Livna kojeg toliko vole.

– I lično samučestvovao u radu livanjske mladeži budući da sam bio aktivni član Livanjske franjevačke mladeži, a kasnije i predsjednik iste. Svi su ogorčeni i razočarani ovakvim stanjem i netransparentnim zapošljavanjem – poručio je Frano Krišto.

Related posts