Mladi ne vjeruju Univerzitetu u Bihaću: U odnosu na prošlu godinu, stotinu studenata manje upisalo prvu godinu!

Članovi Senata Univerziteta u Bihaću održali su danas 16. redovnu sjednicu, ujedno i posljednju u ovoj akademskoj godini. Nekoliko dana pred novu akademsku godinu današnji obilni dnevni red uglavnom je posvećen akademskim pitanjima vezanim za izbore u zvanja saradnika i nastavnika.

Najinteresantnije ipak je jednoglasno usvajanje prijedloga mjera financijskih ušteda i inforamacija o broju studenata u novoj akademskoj godini. Drugim konkursom Univerzitet u Bihaću dobio je dovoljan broj studenata na svim odsjecima. U odnosu na prošlu godinu, manji je za stotinu. Na drugoj strani, ukoliko Vlada prihvati prijedlog akademske zajednice, na godišnjem nivou uštede bi dosegle i milionski iznos.

Nova akademska godina na Bihaćkom univerzitetu počinje 2. oktobra. Oba upisna roka su okončana. U odnosu na prvi, drugi upisni rok je bio nešto bolji. Novih 150 studenata, dovelo je do konačne cifre od 562 studenta i samim tim do dovoljnog broja upisa na 23 odsjeka Univerziteta u Bihaću.

Sveukupna loša ekonomsko – socijalna situacija u zemlji i Kantonu, dovela je i do prijedloga mjera financijskih ušteda u troškovima nastave za narednu akademsku godinu. Senat je dao jednoglasnu podršku menadžemntu Univerziteta u namjerama da smanji za 30% cijenu sata iznad osnovne norme, pa će tako prema Vladi ići prijedlog mjera ušeda koje bi na godišnjem nivou iznosile 500 hiljada do milion KM.

Tokom sjednice članovi Senata razmatrali su i odobrili izbore u zvanja nastavnika i saradnika te diskutovali o ostalim internim pitanjima, pred novu akademsku godinu

Related posts