Mladi iz Sanskog Mosta dijelili besplatne zagrljaje

Danas je u Sanskom Mostu održan zanimljiv eksperiment. U okviru projekta re:Generacija, mladi aktivisti iz Sanskog Mosta su na gradskim ulicama dijelili besplatne zagrljaje.

Nudili su zagrljaje pod imenima različitih etničkih skupina kako bi ustanovili da li, u kojoj mjeri, njihovi sugrađani imaju predrasude, i da li su spremni prihvatiti zagrljaj od pripadnika bilo koje etničke grupe.

Projekat USAID-a simboličnog naziva re:Generacija, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH i udruženje Magacin Kabare, ima za cilj da educira i motivira mlade širom zemlje da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, naročito među mlađim generacijama.

Mladi Ambasadori pomirenja iz deset bh. gradova, koji su u prvom dijelu projekta pokazali najviše afiniteta za osmišljavanje i sprovođenje društveno odgovornih aktivnosti, dobili su zadatke da osmisle događaje kroz koje će utjecati na podizanje svijesti o pomirenju u svojim sredinama, ali i izvan njih.

Osim ovog događaja u Sanskom Mostu, slična aktivacija je nedavno održana i u Prijedoru, gdje je oko 40 građana na glavnom trgu pjevalo čuveni hit grupe EKV „Ovo je zemlja za nas“. Slične aktivnosti će u narednom periodu biti organizirane i u drugim bh. gradovima, a sve u ciljupodizanja svijesti o suživotu, pomirenju i prijateljstvu među svim etničkim grupama u BiH, a posebno među mladim generacijama. – piše faktor.

Related posts