Mještani Sanskog Mosta uznemireni: Vukovi u pohodu na nekoliko sela u BiH

U okolici nekoliko podgrmečkih sela u blizini Lušci Palanke, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, ovih dana je primijećen čopor vukova, koji su se u nekoliko navrata približili imanjima, što je uznemirilo mještane tih sela.

Oni su zabrinuti jer strahuju da bi vukovi mogli napasti stoku, s obzirom na to da su primijećeni vučji tragovi u blizini nekoliko štala u tom selu, a nestalo je i nekoliko pasa čuvara.

Prema riječima sekretara mjesne zajednice Lušci Palanka Borislava Tešića, u proteklim godinama se događalo da vukovi napadnu ovce i drugu stoku, a jednom prilikom su provalili u štalu te usmrtili nekoliko goveda, prenose Nezavisne.

U Lovačkom društvu “Sana” su potvrdili kako su primili dojavu mještana te su uputili ekipu lovaca na lice mjesta, koja je pronašla tragove u snijegu.

“Vukovi su se u međuvremenu vratili u šumu, a nemamo dojavu o tome da su napali domaće životinje. Pratićemo situaciju u narednom periodu”, ističu u ovom društvu.

Dodaju kako ovakva situacija nije neobična u zimskom periodu, jer su vukovi u potrazi za hranom te se vlasnicima stoke savjetuje oprez.

Naime, snježni pokrivač na obroncima Grmeča na pojedinim mjestima dostiže preko jednog metra, pa vukovi u takvim uslovima teško dolaze do hrane. Zbog toga se u potrazi za njom spuštaju u niže predjele, a iz razloga što je veliki broj domaćinstava na ovom prostoru razrušen i napušten tokom proteklog rata vukovi bez straha dolaze na rubove ovdašnjih naselja.

 

Related posts