Mještani napuštaju Sanicu kod Ključa

Poput mnogih drugih sredina u Bosni i Hercegovini, i Sanica se posljednjih nekoliko godina suočava s odlaskom velikog broja mještana, mahom mladih ljudi, ali i čitavih porodica van granica naše države.

Ova varošica je udaljena 17 kilometara od Ključa, a život na ovim prostorima danas je opterećen nizom ekonomskih problema.

Prema riječima Bejhe Kurtić, predsjednice mjesne zajednice Sanica, nema preciznih podataka koliko je ljudi napustilo ovo područje u potrazi za boljim životom, ali o razmjerama iseljavanja najočitije govori podatak da će u prvi razred osnovne škole u tom mjestu ove godine biti upisano svega 14 prvačića. Inače, ovu osmogodišnju školu, kojoj gravitiraju brojna okolna sela, trenutno pohađa manje od 200 učenika, što je četiri puta manji broj u odnosu na prijeratni period.

Inače, prema posljednjem popisu mjesto broji oko hiljadu stanovnika, ali se procjenjuje da broj onih koji stalno borave u svojim domovima ne prelazi 600.

O negativnim migracijskim kretanjima govori podatak da je po popisu iz 1991. godine u tom mjestu živjelo oko 2.500 mještana. Kurtićeva kaže kako trenutno na području Sanice nema niti jedan privredni kolektiv koji zapošljava veći broj ljudi, a mještani nadu polažu u mogućnost skorog pokretanja Drvne industrije “Sanica”, nekadašnje privredne kičme mjesta.

Za privatizaciju ovog preduzeća, u kojem je proizvodnja ugašena prije desetak godina, zainteresovana je jedna kompanija iz Katara, te je o tome pismo namjere uputila Vladi USK. Kurtićeva naglašava kako se većina mještana bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a prednjače proizvodnja mlijeka i pčelarstvo, za čiji razvoj postoje idealni uslovi. Ipak, prema njenim riječima, za značajniji razvitak poljoprivrede potrebna je veća podrška države, kao i kvalitetnija infrastruktura, što se prije svega odnosi na puteve koji Sanicu povezuju s ostatkom svijeta.

Ovaj prostor obiluje bogatim resursima i prirodnim ljepotama koje su turistički potpuno neiskorištene, mjesto je većim dijelom godine pusto i oživi tek tokom ljetnog perioda kada Saničani, koji žive širom svijeta, dođu u zavičaj. – pišu nezavisne.

Related posts