Mještani Bosanske Otoke ne žele mangan u blizini kuća

Mještani Bosanske Otoke, varošice udaljene nekoliko kilometara od Bosanske Krupe, već duže vrijeme upozoravaju na problem deponovanja mangana, koji se na obližnju željezničku stanicu kamionima dovozi iz Bužima, gdje se vrši eksploatacija ove rijetke rude.

Na ovom mjestu mangan se potom utovara u željezničke vagone i transportuje na tržište. U nekoliko navrata mještani su organizovali proteste te tako upozoravali lokalne i kantonalne vlasti.

Prema riječima predstavnice mještana Suade Akmadžić, pisali su i peticiju koju su odaslali na brojne adrese, ali do sada ništa nije urađeno kako bi se riješio ovaj problem.

“Ova deponija predstavlja veliki ekološki i zdravstveni problem za naše mjesto jer se nalazi u urbanom području, gdje postoji dosta stambenih objekata. Ljeti smo izloženi prašini i česticama mangana, koji je, kao što je poznato, vrlo opasan materijal i posjeduje kancerogena svojstva. Opet, u jesen i zimu površinske vode ga svuda raznose pa dospijeva i u dvorišta kuća”, istakla je Akmadžićeva.

Ona je dodala da mještani smatraju da je sporna deponija razlog zbog kojeg je u posljednje vrijeme povećan broj oboljelih od malignih bolesti.

“Sve što tražimo je da se deponija izmjesti na neku drugu lokaciju van naseljenog područja. Predlažemo da se za to odredi lokacija Grmuša, gdje također postoji željeznička stanica udaljena nekoliko kilometara od urbanog područja”, kaže Akmadžićeva.

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović je potvrdio kako su upoznati s ovim problemom, ali da lokalna zajednica nema nadležnost za njegovo rješavanje. “O svemu smo upoznali nadležnu federalnu inspekciju i očekujemo uskoro dolazak inspektora iz Sarajeva, koji bi trebalo da utvrde činjenično stanje. S obzirom na hemijski sastav mangana i njegovu štetnost, smatramo da je najbolje rješenje da se mangan izmjesti na neku drugu lokaciju, daleko od naseljenih mjesta”, smatra Halitović.

U Rudniku mangana u Bužimu nisu željeli da komentarišu ovaj problem, ali su istakli kako se ova ruda duže od trideset godina odlaže na pomenuto mjesto i da do sada nikada nije bilo problema s mještanima.

nezavisne.com

Related posts