Mještani bihaćke Gate čekaju onoga ko im je izbacio smeće na ulicu i narukvicu od 500 maraka, kako bi ga izgrdili

Hasan Keškić iz Gate, časni ratni veteran, radnik u mljekari i gradski vijećnik u Bihaću, poznat je kao aktivista u svojoj mjesnoj zajednici. Tako je, recimo, tokom nedavne snježne nepogode organizovao “druženje sa lopatama”. Neprestano vodi računa da mjesna zajednica Gata bude ekološki čista, da nikome ni roštilj ne zagori. Ali je prošle sedmice bio isprovociran kada je netko neodgovorno istresao smeće na raskrsnici Gata – Vrsta i tu ga ostavio. Kako Hasan kaže, svaki mjesec neko tu dođe i istrese smeće, pa ga mještani moraju čistiti. Tako je, čisteći ruglo, pronašao i zlatnu narukvicu koja je ispala zagađivaču prirode. Narukvica je podeblji lanac isprepleten žutim i bijelim zlatom, vrijedna oko 500 maraka.

Hasan je uslikao narukvicu, ali je uslikao i smeće, te je počeo putem društvenih mreža da poziva vlasnika da se javi. Izgubljenu narukvicu svakako može dobiti nazad, ali neće otići dok ne bude i izružen zbog bacanja smeća. Svi Hasanovi poznanici, a to je cijeli Bihać, oduševljeni su ovom njegovom “ekološkom” akcijom, a brojni prijatelji koje ima od Vardara do Triglava, nisu bili nimalo iznenađeni njegovom gestom. On je upravo takav, naš Hasan, rekli su svi. Nakon cjelodnevne potrage po društvenim mrežama, kontaktirali smo Hasana da ga pitamo kako je priča završila.

– Nije se još javio za svoju narukvicu, možda se neće ni javiti, ne smije. Šteta, mogao je prodati narukvicu i platiti kao građanin odvoz smeća. Mogao je uplatiti za godinu unaprijed, kako ne vidi da mu je daleko veća šteta nečovječno ponašanje, kazao nam je Hasan Keškić.

Iako je bilo raznih komentara, pa čak i onih da se zasad nepoznata osoba usteže da dođe zbog bojazni da ne bude bijena, Hasan kaže da su to sve šale.

– Ljudi svašta kažu u komentarima, ali svako zna da su naši mještani fini i civilizovani ljudi. Nema razloga očekivati necivilizovano ponašanje, necivilizovano je staviti smeće u automobil i izbaciti ga na prvom uglu gdje nitko ne vidi, jasan je Hasan. Tako vlasnik narukvice, ipak, može bezbjedno doći po nju, ali će morati progutati to da mu se kaže koja odgojno-obrazovna riječ.

oslobodjenje.ba

Related posts