Ministar Vujanović najavio: Do kraja sedmice niže cijene goriva u FBiH

U Mostaru je danas federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović održao sastanak s rukovodećim predstavnicima menadžmenta najznačajnijih distributera naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje je postignut dogovor da će cijene goriva već od sutra, a najkasnij do kraja sedmice biti snižene i to za minimalno pet feninga.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove. Razgovarano je o aktuelnoj situaciji vezanoj za povećanja maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama.

Učesnici sastanka su analizirali sve raspoložive moduse u skladu sa zakonom, s ciljem iznalaženja i hitnog sprovođenja konkretnih mjera za snižavanje maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Ministar Vujanović je nakon sastanka potvrdio da su već stigli zahtjevi benzinskih pumpi da se snizi cijena goriva i to već od sutra. Cijena goriva bit će snižena za najmanje pet feninga, a optimalno 10 ili negdje čak 15 feninga.

Važno je istaći da su i transporteri naftnim derivatima iskazali spremnost da i oni spuste cijene.

“Zahtjevi za snižavanje cijena su već pristigli, a i obećanja su takva da će od sutra cijene biti niže. Trocifren broj zahtjeva je došao od kompanija koje posluju derivatima”, istakao je ministar Vujanović.

Njihova obraćanja nisu obligatorna, ali vlada može uvesti ograničenja marže i nivelirati cijene, kazao je Vujanović te je dodao da su cijene skočile nakon Trumpovog povlačenja iz sporazuma s Iranom.

Vujanović je kazao da će naftni operateri raditi na racionalizaciji troškova, kako bi se cijena snizila.

“Isto tako sastanak Trumpa i Kima Jing-una može utjecati pozitivno na sniženje cijena na svjetskim tržištima”, kazao je Vujanović.

Nije precizirao koliko će cijene sutra biti niže, jer to zavisi od kompanije do kompanije.

Related posts