Zakonodavno-pravna komisija: U rješavanje problema KŠC moraju se uključiti svi segmenti vlasti

Pred naredno skupštinsko zasjedanje, danas su održane sjednice Zakonodavno-pravne i Komisije za prostorno uredenje. Teme koje su dominirale sjednicom Zakonodavno-pravne komisije tiču se problematike Katoličkog školskog centra.

Zatražene su od resornog ministarstva detaljne informacije vezane za proces osnivanja KŠC i sve probleme koji su prisutni, sa prijedlogom mjera za njihovo rješavanje. Intencija komisije je zaštiti prava učenika ovog centra, ali na ispravan i zakonit način, kaže predsjednik komisije Albin Muslić.

Prava učenika KŠC ne smiju biti ugrožena, a kako i na koji način će se verifikovati diplome i riješiti njihov status u ovom trenutku nikome, pa ni članovima ove komisije nije poznato.

Muslić tvrdi da se ovaj problem ne može “lomiti preko koljena”, nego se moraju uključiti svi segmenti, od osnivača, ministarstva, Vlade i Skupštine, kako bi diplome Medicinske škole pri KŠC bile validne, te dalje funkcioniranje ove školske ustanove bilo dovedeno u zakonske okvire.

Komisija je razmatrala i prijedloge zakona o uvjetima za rad Kantonale bolnice i izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina, te utvrdila da postoji zakonski i ustavni osnov za njihovo donošenje..Zeleno svjetlo’ dato je i elaboratu o proširenju Visoke zdravstvene škole u fakultet zdravstvenih studija. Zasjedala je i Komisija za prostorno uredenje i zaštitu okoliša, koja je usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na promet nekretnina i uputila ga Skupštini u dalju proceduru. Razmatrani su i izvještaji o radu Kantonalne uprave civilne zaštite i Kantonalnog zavoda za prostorno uredenje, a najviše se raspravljalo o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o šumama.

/rtvusk.ba

Related posts