Ministar Dedić: Projektom 'IFAD 8' bolje uvezati poljoprivrednike s tržištem

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je danas u Bihaću da je cilj resornog ministarstva što bolje uvezati poljoprivrednike s otkupljivačima, prerađivačima i tržištem.

Dodao je da će to pokušati u narednih pet godina kroz realizaciju Projekta razvoja ruralnih preduzeća i privrede – IFAD 8, vrijednog više od 32 miliona KM.

– Planirano je da taj projekt obuhvati više do 8.000 direktnih i još 5.000 indirektnih korisnika, te da bude povećan obim poljoprivredne proizvodnje i poboljšana infrastruktura u tom sektoru – rekao je Dedić.

Istakao je da je projekt danas predstavljen u Unsko-sanskom kantonu, a u narednom periodu bit će predstavljen i u ostalim kantonima.

Direktor jedinice za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović naveo je da projekt cilja male, siromašne i nedovoljno komercijalne poljoprivrednike kako bi podigli svoje prihode i izašli iz siromaštva.

Korisnici prethodnog IFAD 7 projekta naglasili su pozitivna iskustva i izrazili nadu da će tako biti i s budućim projektom.

Izvor: FENA

Related posts