Ministar Dedić i ambasador Hunn o nastavku ulaganja švicarskih investitora u FBiH

Federalni ministar poljoprovrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sastanak sa ambasadorom Švicarske Konfederacije Danielom Hunnom.

Ministar Dedić i amabasador Hunn su pohvalili dosadašnju dobru saradnju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ambasade Švicarske Konfederacije u BiH na realizirianim projektima, te istakli uvjerenje da će ona u ovim sektorima biti nastavljena i u ovoj godini.

Današnjem sastanku putem video linka prisustvovali su i predstavnici kompanije Forster Rohner, značajnog švicarskog investitora u Federaciju BiH, koja je od 2017. godine uložili osam miliona eura u otvaranje tvornice na Ilidži, a planiraju i dodatna ulaganja za uvođenje novih tehnologija u proces proizvodnje.

Ministar Dedić informirao je švicarskog ambasadora i investitore s procedorom donošenja novih pravilnika neophodnih za sprovođenje Zakona o o genetski modificiranim organizmima (GMO) u BiH, potrebnih za nastavak ulaganja i proširenja proizvodnje kompanije Forster Rohner.

“Obzirom na nadležnost propisanu Zakonom o genetski modificiranim organizmima BiH, kojom su kao nadležni organi definisana entitetska ministarstva za pitanje nauke, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da, u skladu s procedurama, pripremi i usvoji pravilnike koristeći dostavljene nacrte koje je uradila interresona radna grupa, a s ciljem sistemskog uređenja oblasti korištenja GMO u zatvorenim kontrolisanim sistemima”, pojasnio je ministar Dedić, te istaknuo da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dalo svoje mišljenje na ove pravilnike.

Ministar Dedić je naglasio da se uskoro očekuje usvajanje ovih pravilnika koja će omogućiti nastavak ulaganje ove kompanije, proširenje proizvodnje, te otvaranje novih radnih mjesta.

“Svi investitori i nova ulaganja u Federaciju BiH su dobrodošli, posebno iz Švicarske s kojima imamo dobru saradnju i pozitivna iskustva. Stoga podržavamo i ovaj značajan projekt kompanije Forster Rohner, koji uz sve pozitivne ekonomske efekte, nudi i novu perspektivu za građane u Federaciji BiH”, rekao je ministar Dedić.

Ambasador Hunn je zahvalio ministru Dediću na vrlo konstruktivnom sastanku, kao i pruženoj podršci da se realiziraju novi projekti, te istaknuo da će dobro iskustvo ovih investitora otvoriti mogućnost i drugim kompanijama da razmotre mogućnost ulaganja u Federaciju BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Related posts