Milorad Dodik će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je večeras Srni da će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske na predstojećim izborima u BiH.

O Dodikovoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH spekuliše se već neko vrijeme jer on, nakon dva mandata, više nema pravo da se kandiduje za predsjednika Republike Srpske.

Potvrda kandidature dolazi samo nekoliko dana nakon što je gostujući i emisiji “Pošteno” na Federalnoj televiziji rekao da se prerano počelo pričati o njegovoj kandidaturi, ali je istakao da sve vodi u tom pravcu te da kandidaturu ne bi mogao odbiti ukoliko SNSD to od njega bude tražio.

Ukoliko bude izabran za člana Predsjedništva BiH, kako je kazao, jedna od prvih tema sjednica bit će poštivanje Ustava BiH. Naglasio je kako neće dozvoliti zloupotrebu Predsjedništva BiH i Vijeće ministara BiH koje treba biti pomoćni organ Predsjedništva BiH.

Kazao je i kako će njegov ured biti u Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci, a da bi sjednicama Predsjedništva BiH mogao prisustvovati putem videolinka.

Podsjećamo, Dodik je najglasniji političar u našoj zemlji koji u svakoj prilici otvoreno negira Bosnu i Hercegovinu kao državu, ističući da je RS ustvari država, a BiH državna zajednica. Osim toga, ne poštuje ni državne institucije pa je tako organizovao referendum o Danu RS-a, koji je Ustavni sud BiH još u novembru 2015. godine proglasio neustavnim. Ipak, sve to ga nije spriječilo da se kandiduje za člana Predsjedništva države koju smatra nemogućom.

Opšti izbori u BiH bit će održani u oktobru.

Related posts