Microsoft priprema potpuno novu kategoriju pametnih telefona

Na internetu su se pojavile informacije o Microsoftovim hardverskim planovima koji pokazuju velike planove i ambicije Satye Nadelle.Ekipa iz Microsofta za ovu i sljedeću godinu tako priprema nadogradnju postojećih Surface uređaja, ali i potpuno novi uređaj koji bi mogao donijeti velike promjene na tržištu pametnih uređaja.

Riječ je o uređaju kodnog imena Andromeda o kojem se piše već neko vrijeme – iako detalji još nisu dobro poznati, riječ je o preklopnom uređaju s dva ekrana. Npr. Asus je na ovogodišnjem sajmu Computex predstavio konceptni laptop Project Precog koji ima dva ekrana, s tim da se donji ekran može koristiti kao virtualna tastatura, ali i za brojne druge operacije.

U tom smjeru ide i Microsoftova Andromeda, ali dok je Precog dimenzijama i snagom pravo prijenosno računalo, Microsoft planira “džepni uređaj koji će omogućiti iskustvo osobnog računara”.

Dakle, možemo očekivati uređaj s dva ekrana koja bi dimenzijama mogao biti sličan današnjim pametnim telefonima i koji bi se mogao koristiti kao telefon, ali i kao laptop s virtualnom tastaturom.

Opcije ovakvog uređaja su brojne te neće ovisiti samo o Microsoftu, već i o programerima koji će moći iskoristiti dva ekrana za razvoj zanimljivih aplikacija. Ako se njegova izvedba pokaže uspješnom i popularnom među korisnicima, Andromeda bi mogla pokrenuti potpuno novu kategoriju uređaja te na internetu možemo pročitati kako i druge kompanije, poput Della, već rade na ovakvim uređajima.

Ono što je iznimno zanimljivo vezano uz ovaj uređaj je što ga Microsoft, ako su glasine istinite, planira predstaviti već ove godine.

Osim Andromede, Nadella planira i još dva nova Surface modela – jedan je Surface Pro 6 od kojeg očekujemo snažniji hardver (vjerovatno će ga predstaviti tek sljedeće godine) te jeftiniji Surface tablet.

Manji Surface koji se razvija pod kodnim imenom Libra na tržištu bi trebao konkurirati Appleu i njegovim tabletima Microsoft bi trebao predstaviti do kraja 2018. godine.

Related posts