Mesud Pezer : Tek sada možemo očekivati moja najbolja izdanja, svoju državu volim najviše i osvojit ću za nju svjetsku medalju!

Zeničanin Mesud Pezer s velikim ambicijama putuje na Evropsko dvoransko prvenstvo u škotskom Glazgovu, koje će biti održano od 1. do 3. marta.

Pezer će biti i jedini bh. predstavnik na tom takmičenju u bacanju kugle, jer Sarajlila Kemal Mešić nije ispunio normu od 20,15 metara, dok se veteran i Pezerov klupski kolega iz AK Zenica, 40-godišnji Hamza Alić, koji ima normu, nije spremao za zimsku sezonu. Osim Pezera, u Glazgov će putovati i srednjoprugaši na 800 metara Amel Tuka i Abedin Mujezinović.

“Već 1. marta su kvalifikacije u 10:30 sati, dok je finale na rasporedu istog dana oko 20:00 sati. Cilj je, prije svega, u kvalifikacijama baciti jedan dobar hitac, da u prvoj seriji to odradim kako bih se mogao što bolje pripremiti i odmoriti u hotelu za finale. Osam najboljih ide u finale, a tek kada to ostvarim mogu početi razmišljati i o medalji. U životnoj sam formi i smatram da mogu mnogo u finalu”, rekao je na početku razgovora za Sport.ba Mesud Pezer.

“Biću jedini predstavnik Bosne i Hercegovine koji kuglu baca na predstojećem EP-u. Moj klupski kolega Hamza Alić također je ispunio normu, ali je bio bolestan i nije uspio uhvatiti pravu formu. Zbog toga je i odustao od učešća, a prava je šteta što neće biti ni Kemala Mešića. On je bio vrlo dobar, ali nije mu se posrećilo da ispuni normu od tih 20,15 metara. Činjenica da sam jedini predstavnik BiH neće mi predstavljati problem, spreman sam, samouvjeren i ponavljam u životnoj formi. Zaliječio sam manje povrede i dat ću sve od sebe u Glasgowu.”

Pezer je uvjeren da će biti u krugu konkurenata za medalju, dok glavnog favorita za zlato smatra Nijemca Davida Štrola (Storl). Aktuelnom evropskom dvoranskom prvaku, Poljaku Konradu Bukvovečkom (Bukowiecki) ne daje puno šanse za odbranu naslova.

“Trenutno je tu zaista mnogo dobrih kuglaša, te ću imati velike rivale. Svakako da je najveći David Štrol, koji je bio i evropski i svjetski prvak. Dolazi u velikoj formi, a tu su svakako i dva predstavnika Poljske, te takmičari iz Luksemburga, Portugala, Francuske… Najbitnije je ipak da budem maksimalno skoncentrisan kada uđem u krug za bacanje, psihološki da budem na nivou i nadam se najboljem”, iskreno će Pezer.

Naš sjajni atletičar u Glasgow stiže nakon to je odbranio titulu prvaka Balkana u Istanbulu, a onda je uslijedio i trijumf na 4. atletskom mitingu Serbian Open u Beogradu. Pezer je kuglu bacio 20.99 metara, što mu je bilo dovoljno za prvo mjesto, a ujedno je postavio i rekord mitinga. Također, bitno je napomenuti da je slavio ispred sjajnog Asmira Kolašinca, reprezentativca Srbije, te Stipe Žunića iz Hrvatske.

“Drago mi je zbog odbrane naslova prvaka Balkana, a da mnogo više vrijedim pokazao sam u Beogradu.Taj rezultat mi daje puno morala i snage da se što bolje predstavim na Evropskom atletskom prvenstvu u Glasgowu. Očekujem da idem i preko 21 metar, te da ću oboriti državni i balkanski rekord koji iznosi 21,15 metara”, optimista je Mesud, dodavši da je uvijek lijep osjećaj pobijediti momke poput Kolašinca.

“Najvažniji cilj na svakom takmičenju mi je da pobijedim samog sebe. Naime, postavim sebi zadatak koliko trebam baciti kuglu. Ukoliko to i ispunim onda sam ja pobjednik, bez obzira gdje završim u ukupnom plasmanu. Najvažnije mi je da zadovoljim svoju dušu i da dokažem koliko vrijedim, te zašto sam u krajnjem slučaju i stigao na taj miting”, otkrio nam je Pezer.

Najbolji bh. bacač kugle kao i većina bh. sportista nema adekvatnu podršku države, koja očito i nema dovoljno sluha za vrhunske rezultate.

“Ne volim previše o tome da pričam jer ispadnem često negativan i mnogo se iznerviram jer ne mogu apsolutno ništa promijeniti. Već devet godina treniram i uvijek sam govorio samo istinu o tome, ali ništa se ne mijenja i ne volim to previše komentarisati. Uzeo sam sve u svoje ruke, borim se sam, prolazim izuzetno trnovit put… Ne želim pred nastup na EP-u da negativno mislim, svoju državu volim najviše na svijetu, ali ljudi na odgovornim pozicijama očito ne rade pravi posao u svim sferama života. Ja ću i ovog puta odraditi svoj posao onako kako znam, najbolje”, istakao je naš sagovornik, dodavši da je neophodno donijeti zakon o sportu.

“Imao sam ponuda da nastupam za druge zemlje, ali odlučio sam da ostanem u našoj Bosni i Hercegovini. Tu mi je porodica, dom, nije sve u finansijskim sredstvima, više je u onome kada ti je ispunjena duša. Bliži se dan kada ću na Svjetskom prvenstvu uzeti medalju ili na Olimpijskim igrama, jer kada sam pričao sa svojim trenerom u Švedskoj otkrio mi je otkrio da vjeruje da ću jednog dana biti svjetski ili olimpijski prvak. ‘Da nije tako ja ne bih ni prihvatio da radim s tobom’, poručio mi je i tek tada sam shvatio koliko zapravo vrijedim jer je to najbolji trener u svijetu. Zbog toga trenutno sve činim da taj cilj i ostvarim”, priznao nam je Mesud.

Nedavno je proglašen za sportistu godine u izboru Sportskog saveza BiH. Istakao je da mu to itekako znači.

“Mnogo me i motiviše da budem što bolji u budućnosti, da opravdam odluku stručnog žirija. Sada tek možemo očekivati moja najbolja izdanja, od ove godine, a u narednih pet trebao bih mnogo dobrog posla odraditi. Samo da me zdravlje posluži”, jasan je Mesud.

Na kraju nam je otkrio i planove za ostatak sezone.

“Nakon EP-a slijedi pauza od 15 dana, gdje ću predahnuti od zimske sezone. Tek onda kreće baza za ljetnu sezonu, gdje imam itekako mnogo mitinga prije SP-a u Dohi. Glavni zadatak će biti upravo da tempiram formu za taj period, jer to takmičenje željno očekujem”, zaključio je razgovor za Sport.ba.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović, Sport.ba

 

Related posts