Merkel dala punu podršku Schmidtu i zahvalila Inzku

Njemačka kancelarka Angela Merkel primila je danas visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta i njegovog prethodnika Valentina Inzka.

– Kancelarka Angela Merkel primila je danas u Uredu saveznog kancelara visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, bivšeg saveznog ministra Christiana Schmidta i njegovog prethodnika Valentina Inzka. Savezna kancelarka se zahvalila gospodinu Inzku na njegovom 12-godišnjem angažmanu u Bosni i Hercegovini, saopštio je glasnogovornik Savezne vlade Steffen Seibert i dodao:

– Visoki predstavnik Christian Schmidt preuzeo je mandat 1. augusta 2021. Kancelarka mu je obećala punu podršku Savezne vlade Njemačke u obavljanju ove važne međunarodne dužnosti. U fokusu razgovora bilo je stanje u Bosni i Hercegovini, naročito tamošnje reforme u pogledu na približavanje EU.

Nešto ranije je stiglo i saopštenje iz OHR-a.

– Kancelarka Merkel osigurala je punu podršku Savezne vlade za obavljanje važne međunarodne funkcije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Visoki predstavnik Schmidt iskoristio je priliku da se zahvali kancelarki Merkel na snažnoj podršci njemačke Vlade njegovom mandatu, saopćeno je iz OHR-a nakon sastanka.Izvor: Vijesti.ba

Related posts