Mercedes u Frankfurtu lansirao S-klasu koja troši dvije litre na 100 km

Frankfurtski autosalon otvorio je vrata, a naglasak je ove godine više nego ikad prije stavljen na štednju.

Da ne biste krivo pomislili, automobili su skuplji nego ikad prije, no zato također troše manje goriva nego ikad prije. Najbolji primjer za ovaj trend je Mercedesova S-klasa 560e plug-in hybrid koja po europskim normama deklarirano troši 2,1 litru goriva na 100 km u kombiniranom ciklusu.

Čak i ako uzmemo da u realnim uvjetima to znači 30-ak posto veću potrošnju, ovaj podatak je i više nego impresivan kad se u obzir uzme sav luksuz koji pruža dvotonska krstarica iz Stuttgarta.

Riječ je također o popriličnom napretku u odnosu na prethodnu generaciju koja je istu udaljenost prevaljivala uz deklariranu potrošnju od tri litre.

Kombinirajući trolitreni V6 od 367 KS s elektromotorom od 90 kW i 440 Nm, te baterijom kapaciteta 13,5 kWh. Ovakav hibridni sklop, uparen s devetero brzinskim automatskim mjenjačem, sposoban je isključivo na električnu energiju prevaliti udaljenost do 50 km. Pritom je i baterijski paket znatno manji nego što je bio u prethodnoj plug-in S-klasi, pa sada putnici na raspolaganju imaju čak 400 litara prtljažnog prostora.

Za sve one kojima Teslini električni automobili stvaraju takozvani ‘range anxiety’, odnosno u slobodnom prijevodu anksioznost od prekratkog dometa, Mercedesova hibridna S-klasa nudi ponajbolje od oba svijeta, a s jednim rezervoarom i punom baterijom lakše će prevaliti 1.000 km nego što ćete vi izgovoriti Rechtsschutzversicherungsgesellschaften.

Related posts