Mektić: Država će dati zadnju riječ, bez obzira na to koliko HDZ želio suprotno

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić proteklih dana na meti je kritika HDZ-ovih kadrova u vlasti, poput državnih ministara Vjekoslava Bevande i Borisa Grubeše, te gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, a sve zbog premještanja migranata iz Sarajeva u centar Salakovac na području HNK.

Ministar Mektić, s druge strane, tvrdi da je sve u vezi sa smještajem migranata u centar Salakovac kod Mostara urađeno u skladu sa zakonima i interesima rješavanja migrantske krize.

“Međutim, sada političke elite pokušavaju da relativizuju i saniraju krivično djelo, te derogaciju Ustava i zakona koju je počinila policija HNK. U tu priču se ubacio HDZ BiH, kao politička partija, i sada polemiše sa institucijama države, što je izvan svake logike”, ocjenjuje ministar Mektić u razgovoru za Vijesti.ba.

On naglašava da institucije BiH treba da rješavaju postojeće probleme.

“Ako nešto nije bilo u redu, opet to moraju rješavati institucije države, a ne da politička partija, kao što je HDZ u konkretnom slučaju, govori šta jeste i šta nije, te da se njeni kadrovi oglašavaju redom jedan za drugim pokušavajući da skrenu pažnju sa događaja na Ivan-sedlu, koji je, prema mom mišljenju, nešto strašno i presedan u novijoj istoriji”, naglašava ministar sigurnosti BiH.

Mektić podsjeća da je lično insistirao na rješavanju situacije na Ivan-sedlu, kada je konvoj sa migrantima bio zaustavljen, o tome otvoreno govorio. U razgovoru za Vijesti.ba tvrdi da stoji iza svake svoje izgovorene riječi.

“Sve bih ponovio i ponovo kažem da je sve urađeno u skladu sa zakonom”, kategoričan je Mektić.

Što se tiče kritika koje na njegov račun upućuju kadrovi HDZ-a BiH, ministar sigurnosti u razgovoru za naš portal ocjenjuje da se radi o “nevještim saopštenjima”.

“Redaju se jedan za drugim kao predstavnici političkih partija, ne znam ko se sve nije oglasio… Jedan funkcioner HDZ-a BiH kaže da ne postoji krivično djelo državnog udara, a onda se istog dana oglasi drugi funkcioner HDZ-a BiH i kaže ‘Mektić je počinio državni udar’. Sami upadaju u protivrječnosti i vidi se da cijelu stvar nisu dobro iskoordinisali unutar sebe”, smatra Mektić.

On kaže da se “priča neće završiti na ovome”.

“Institucije ove države će morati dati zadnju riječ, bez obzira na to koliko bi HDZ BiH, kao politička partija, želio da to ne bude tako”, zaključuje Mektić u razgovoru za Vijesti.ba.

N.Ć.

(Vijesti.ba)

Related posts