Mektić: Azilantski centar nije popunjen, a migranti u Sarajevu prave šatore

Bosna i Heregovina ne može sama riješiti problem tzv. Balkanske rute. To zavisi od Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore, pa tek onda na red dolazi BiH, zadnja zemlja u nizu pred Evropskom unijom, izjavio je u razgovoru za BHRT ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Prema njegovim riječima, na tu rutu može utjecati Evropska komisija (EK) tako što će još jednom preispitati ugovor s Turskom, kako bi zvanična Ankara zaustavila kretanje ilegalnih migranata u tom pravcu.

– Ono što mi možemo uraditi u ovom momentu je da onima koji uđu u BiH ponudimo određeni vid humanitarne zaštite. Ali od skoro 2.900 registrovanih koji su ušli u BiH, manje od njih 300 zatražilo je azil. U Delijašu imamo azilantski centar koji nije popunjen, a oni u Sarajevu, u gradu, prave šatore – rekao je Mektić.

Kazao je kako će prijedložiti proširenje kapaciteta za prihvat i registraciju migranata, te da oni moraju poštivati odluke nadležnih organa ove države.

– Mi moramo znati da s Evropskom unijom, s Briselom, Frontexom i svima drugima moramo tražiti rješenje kako bi na početku prekinuli ovu rutu. Ne možemo je prekidati mi ovdje u BiH. I pazite, moram da budem iskren, zemlje kroz koje ova ruta ide ne ponašaju se korektno. Neki samo okreću glavu od tog problema i čekaju da migranti slobodno, što brže, prođu kroz tu državu. A što će to negdje, nekome, na kraju doći kao problem njih ne brine i zato se to dešava onako kako se dešava – naglasio je Mektić u razgovoru za BHRT.

Related posts