Međunarodna saradnja Univerziteta u Bihaću: Neprocjenjiva iskustva naših studenata i osoblja

Pružiti mladom čovjeku priliku da bude dio globalne učionice i stiče znanja na svjetskim univerzitetima, a zatim se vrati na svoj univerzitet i prenese znanja svojim kolegama, posao je od neprocjenjive vrijednosti, a zadovoljstvo da se bave tim poslom imaju uredi za međunarodnu saradnju na univerzitetima.

Ured za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću će započeti sa serijom pozitivnih priča naših studenata koji su bili na različitim programima razmjene. Prvu započinjemo sa dvije studentice koje su zimski semestar 2016/2017. godine provele na Akdeniz Univerzitetu u Antaliji, R. Turska po Mevlana programu razmjene. Radi se o studentici Ekonomskog fakulteta, Nejri Ćerimović i studentici Tehničkog fakulteta, Odsjeka za Tekstilni dizajn, Amri Sefić.

Ovo je Nejrina i Amrina priča:

Koferi su spakovani. Napuštamo svoj mirni način života i uskačemo u brzu rijeku, u nešto sasvim novo i nepoznato. Pitaju nas „Zašto da?“, a mi odgovaramo „Zašto ne?“. Druga zemlja, drugi grad, ljudi, kultura, tradicija. Šake stečenog znanja nosimo kao as u rukavu. Klupko se odmotava. Životna avantura je pred nama.

Ono što smo iskusile, nosit ćemo uvijek sa sobom i rado se sjećati svih momenata. Dakako, nekad je bilo teško. Bilo je i suza. No, ne bismo mijenjale baš ništa. Ponosne smo na sebe. Ponosne smo što smo postale dijelom Mevlana programa i dijelom tog divnog „gradića“ Akdeniz Univerziteta (Antalya, Turska). Kažemo „gradića“ sa razlogom. Uđete u kampus i imate sve na jednom mjestu, sve šta vam za život treba. Od raznoraznih fakulteta, bolnica, igrališta, parkova, kafića, kantina, domova do banke. Iskreno se nadamo da će naši studenti imati priliku da uživaju takvo nešto.

Susrele smo se sa srdačnim osobljem, novim metodama i tehnikama učenja. Stekle novo znanje i ideje za rad na našem Univerzitetu. Nemojte da vam strani jezik bude „bauk“. Oni će vam pokušati pomoći na sve načine. Gajili su posebne simpatije prema nama saznavši da smo iz Bosne i Hercegovine, njima znane kao Bosna Hersek. Slijedila su mnogobrojna pitanja, od broja stanovnika BiH, naroda, uređenja, mentaliteta, tradicije, položaja u Osmanskom carstvu, do traženja fotografija ljepota naše Bosne. Zanimalo ih je baš sve. Naša zemlja za njih je nešto posebno.

Uvidjele smo da ljudi žive drugačijim mentalitetom u kojem će sve biti u redu, za sve ima vremena i uglavnom, će sve uraditi u zadnjem trenu. Život bez stresa, uz dozu mora, sunca i pijeska. Upoznale smo se sa nevjerovatnom, pomalo zavidnom ljubavi prema zastavi Republike Turske, prema velikom gospodinu Mustafi Kemalu Atatürku, te predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu.

Naravno, nismo bile same. Gdje god da krenete naći ćete našu raju. Tako smo i mi pronašle drugare iz raznih krajeva drage naše BiH. Pored njih, upoznale smo ljude iz raznih dijelova svijeta. Neki su u potrazi za boljim sutra, neki za znanjem, neki za avanturom.

Želimo našim kolegama i kolegicama poručiti da se aktiviraju. Obratite se pravim ljudima, obratite se našem Uredu za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću. Pronađite nešto za sebe. Kada vam se na dlanu pruža prilika, nemojte se bojati, rizikujte, vjerujte nam vrijedi. Na kraju krajeva pronađite sami sebe.

Kada bi nam ponudili da ponovimo sve, bez razmišljanja bismo pristale. Mi ne želimo stati na ovom. Mi idemo dalje. Naše snove ostvarujemo samo mi.

Prenijet ćemo vam našu poruku kroz riječi Briana Schweitzera:

“Izazivamo vas da budete sanjari, izazivamo vas da budete oni koji nešto rade da učine ovaj svijet boljim mjestom.”

Na kraju, veliku naklonost i zahvalnost šaljemo Uredu za međunarodnu saradnju iz razloga što su nam uveliko olakšali ovu avanturu plativši putne troškove koji nisu bili tako mali i pružajući nam podršku tokom svih ovih mjeseci.

Hvala od srca,

Nejra i Amra

Ured za međunarodnu saradnju Univerziteta u Bihaću već nekoliko godina nastoji da u skromnim uvjetima i sa ograničenim resursima osigura mladim ljudima sa našeg univerziteta priliku da dio svog studija provedu izvan Bosne i Hercegovine na evropskim, turskim, pa čak i američkim univerzitetima. Nastojimo da im na jednom mjestu pružimo priliku da pronađu stipendiju, završe proceduru apliciranja, imaju podršku u toku boravka na drugom univerzitetu, te završe proceduru priznavanja po povratku. I onog momenta kad se naši studenti vrate sa razmjene, kad svojim ocjenama i priznanjima sa svjetskih univerziteta pokažu da su tamo bili ne samo studenti nego ambasadori svoje zemlje i univerziteta, postaje jasno da mi ovdje i sada, u našoj Bosni i Hercegovini, možemo više i možemo bolje.

– Želimo ovom prilikom da se javno zahvalimo našem Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke na ukazanom povjerenju i podršci kroz projekat „Razmjena studenata i nastavnika za realizaciju projekta mobilnosti u okviru međuuniverzitetskih ugovora o saradnji, Erasmus Mundus i Mevlana programa razmjene“, voditelja projekta Ureda za međunarodnu saradnju UNBI. Pomoću odobrenih sredstava bili smo u mogućnosti da pokrijemo putne troškove, kao i troškove osiguranja, troškove studentske vize za naše studente kojima to programom razmjene nije bilo pokriveno. Iskreno se nadamo da njihova podrška neće izostati u budućnosti i da će i dalje podržavati Univerzitet u Bihaću na njegovom sigurnom putu ka Evropskom prostoru visokog obrazovanja, kazali su iz bihaćkog Univerziteta.

S ciljem da javnosti predstavimo pozitivne priče naših studenata koji su učestvovali u programima razmjene na našem Univerzitetu poput Erasmus Munuds SIGMA Agile programa, CEEPUS i UNET programa, te Erasmus+ i Mevlana programa, u narednom periodu objavljivaćemo članke i fotografije koje naši studenti dijele s nama. S obzirom da u ovim aktivnostima Ureda za međunarodnu saradnju učestvuju i naši nastavnici i ostalo osoblje Univerziteta, i njihove priče dio su neprocjenjivog iskustva međunarodne saradnje Univerziteta u Bihaću. – piše abc.

Related posts