Makron: Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice

U Bosni i Hercegovini se desila jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poručio je danas da Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici. Obračajući se povodom 25. godišnjice jednog od najstrašnijih zločina na tlu Evrope, Makron je poručio da Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija

-Mržnja je, prije 25 godina, dovela do neopisivog užasa. Obraćam vam se danas kako bih iz Francuske poslao poruku solidarnosti. Francuske koja pamti i uvijek će pamtiti patnju koju je vaša zemlja iskusila prije 25 godina, u najmračnijim trenucima koje je Evropa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata. 11. jula 1995. godine, i u danima koji su uslijedili, ovdje, u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini se desila jedna od najgorih tragedija u modernoj historiji. Francuska nije zaboravila više od 8.000 žrtava, odraslih i djece, koji su ubijeni – kazao je Makron. 

Sa dubokim emocijama pozdravljam preživjele genocida i njihove porodice, i izražavam im iskreno saučešće, naveo je francuski predsjednik. 

-Uprkos trenutnoj zdravstvenoj krizi, bilo je izuzetno važno da se okupimo i da obilježimo 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i da odamo počast žrtvama. Srebrenica ostaje bolan simbol neuspjeha međunarodne zajednice u pružanju zaštite civilima kada im je ta pomoć bila najpotrebnija. Ova neizbrisiva mrlja na našem zajedničkom sjećanju nas tjera da tražimo istinu i pravdu. To je neophodno za mirni suživot različitih zajednica- istakao je Makron.

Dvadeset pet godina nakon ovih tragičnih događaja, još mnogo toga se treba uraditi da bi došlo do pomirenja i mirnog suživota za sve u Bosni i Hercegovini i regionu zapadnog Balkana, koji je još uvijek obilježen konfliktom iz devedesetih, dodao je.

-Svi moramo prihvatiti prošlost. Nema prostora za poricanje historije ili revizionizam, niti za veličanje osuđenih ratnih zločinaca u zemlji i regionu koji su izrazili želju da se pridruže Evropskoj uniji i time pridržavaju vrijednostima EU. Evropski projekat je izgrađen na ključnim vrijednostima kao što su mir, pravda, pomirenje među narodima, sloboda i demokratija. Ove vrijednosti ostaju u centru današnje evropske težnje. Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan moraju imati mogućnost da traže pravdu, ali i da postignu pomirenje. Nadam se da pomirenje Francuske i Njemačke i izgradnja zajedničke evropske budućnosti mogu služiti kao inspiracija. Dijelimo zajedničku budućnost, a to je evropska budućnost. Zato želim naglasiti da je Francuska uz vas kao što je uvijek i bila, na vašem putu ka pomirenju i izgradnji budućnosti mira i prosperiteta u ujedinjenoj Evropi. Hvala vam – stoji u poruci Makrona.

Izvor: Avaz.ba

Related posts