Mahmutbegović: Maternji jezik kao neotuđivo pravo svakog pojedinca

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović je, u povodu obilježavanja 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika, potcrtala važnost i značaj obilježavanja neotuđivog prava svakog građanina, a to je pravo na upotrebu jezika kojeg svaki pojedinac smatra svojim maternjim jezikom.

Ona ističe da je ovo od posebne važnosti za Bosnu i Hercegovinu gdje se već vijekovima živi multikulturalizam i gdje je različitost uvijek bila jedinstvenost cjelokupne društvene zajednice.

– Svjedoci smo svakodnevnog, političkog osporavanja korištenja jednog od službenih jezika i pisama u određenim dijelovima Bosne i Hercegovine. U entitetu Republika Srpska se već godinama, u kontinuitetu, Bošnjacima osporava upotreba bosanskog jezika i latiničnog pisma, dok se u ustavima određenih kantona u Federaciji BiH (sa hrvatskom većinom) uopšte ne navode ni srpski jezik, ni ćirilično pismo, dok se bosanski jezik naziva jezikom bošnjačkog naroda ili čak bošnjački jezik, što sve predstavlja najgrublje kršenje Ustava Federacije i BiH i flagrantno kršenje međunarodnih normi, konvencija i obaveza naše države – navodi se u saopćenju iz kabineta potpredsjednice Mahmutbegović.

Dodaje se da je, upravo iz tog razloga, potpredsjednica Mahmutbegović još 2015. godine inicirala pokretanje ocjene ustavnosti i usklađivanje kantonalnih sa Ustavom Federacije BiH, što na veliku žalost, ni do dan danas, “isključivo iz političkih razloga, nije realizovano“.

– Ovaj grubi vid kršenja neotuđivog prava na maternji jezik je još uvijek sastavni dio najviših pravnih akata (ustava) Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Kantona 10 i zbog nepostojanja političke volje HDZ BiH, nije apsolutno ništa urađeno da sporne odredbe budu uklonjene, odnosno usklađene sa hijerarhijski višim pravnim aktom, Ustavom Federacije BiH – navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je neshvatljivo da se “određene političke elite služe ovim i ovakvim metodama uskraćivanja osnovnih ljudskih i građanskih prava“.

– Želimo ukazati na neospornu činjenicu da se primjena represivnih metoda, kroz historijski tok nikada i nigdje nije pokazala kao učinkovita i da na kraju nikada nije rezultirala ostvarenjem željenog cilja političkih elita – saopćeno je iz kabineta potpredsjednice Mahmutbegović.

Related posts