Mađarska danas preuzima komandu nad EUFOR-om u BiH

Primopredaja komandne dužnosti će se održati u bazi u Butmiru.

Kako je najavljeno iz EUFOR-a, program će započeti sa ceremonijom na kojoj će novi komandant EUFOR-a generalmajor László Sticz zvanično obilježiti primopredaju komandne dužnosti zajedno sa dosadašnjim komandantom EUFOR-a generalmajorom Helmutom Habermayerom.

Operativni komandant za Operaciju „Althea“ u BiH generalpukovnik Hubert Cottereau i nekolicina istaknutih diplomata takođe će se obratiti ili prisustvovati ceremoniji.

Nakon ceremonije uslijedit će vojna parada, uz predstavljanje vojne opreme.

Na ovaj način Mađarska zvanično preuzima komandu EUFOR Althea u BiH, a iz BIH su ranije upućene poruke zabrinutosti zbog te činjenice.

Podsjetimo, ministar odbrane BiH Zukan Helez je izrazim zabrinutost zbog bliskih veza između mađarskog premijera Viktor Orbana i predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

General Laszlo Sticz, koji uskoro preuzima komandu nad vojnim snagama Evropske unije u BiH, najavio je kako će one biti pripravne za intervenciju u slučaju da lokalne policijske snage ne budu u stanju osigurati mir i red u zemlji.

Kako je prenijela mađarska novinska agencija MTI, general Sticz je u intervjuu za Radio Košut kazao kako u Bosni i Hercegovini “postoje dva dijela zemlje, dio bosanskih Srba i dio bosanskohercegovački, gdje zajedno žive Hrvati i Bošnjaci”.

– Vojni rizik je sekundaran. Misija EU će intervenirati samo ako policija u BiH ne može osigurati mir. Ali situacija bi mogla eskalirati bilo kada, kao što se dogodilo na Kosovu prošlog jula. Zato su važne međunarodne vojne snage koja moraju biti nepristrane i vjerodostojne i sa sredstvima odvraćanja ako je potrebno, kazao je tada general Sticz.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts