Macron: Zaglavili smo se u vlastitoj birokratiji

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je da će Evropa morati da poboljša i dovrši svoj ekonomski odgovor na krizu nastalu zbog pandemije korona virusa, tako da oporavak bude snažniji.

Macron je, po okončanju video samita lidera EU-a u četvrtak navečer, rekao da je jedna od najvećih lekcija za Evropu, kao i za Francusku, to da je potrebno drastično pojednostaviti odgovor na krizu, prenosi Tanjug pozivajući se na Le Figaro.

“Previše smo spori, previše kompleksni, zaglavili smo se u sopstvenoj birokratiji”, rekao je Macron.

Komentarišući samit, francuski predsjednik je kazao da bi trebalo imati budžetsku podršku sve dok traje zdravstvena kriza.

On je kazao i da plan za oporavak, koji je prije nekoliko dana predstavio američki predsjednik Joe Biden, stavlja EU pred historijsku odgovornost.

“Možemo jasno da vidimo da se SAD vraća na apsolutni nivo koji je bio njihov prije krize i prije svega će se vrlo brzo vratiti na putanju koja je bila njihova. Sa druge strane, EU se neće vratiti na ovaj nivo do proljeća-ljeta 2022. godine. To pomijeranje putanje je zabrinjavajuće”, rekao je Macron.

On je dodao da je to nešto o čemu se mora raspravljati u EU i pozvao na brže i snažnije ulaganje u sektorske prioritete.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts