Luksuz ne smije da trpi: Ministru isporučen Audi A6 sa sportskim sjedištima

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odlučilo je da od “Brčko Gasa”, firme bivšeg narodnog zastupnika SNSD-a Đorđa Kojića, kupi 113.000 KM vrijedan luksuzni automobil Audi A6, sa pogonom na sva četiri točka i sportskim sjedištima da bi ministru Dani Maleševiću vožnja bila udobnija.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu portala Capital, ugovor o kupoprodaji Audija A6 TDI Quattro S-Tronic, proizvedenog ove godine vrijedan je 96.495 KM, a kada se na to doda 16.404 KM PDV-a, dobije se cifra kojom ministar plaća komforniju vožnju.

Ponuda “Brčko Gasa” bila je i jedina pristigla na konkurs za ovu javnu nabavku.

– Ponuda zadovoljava kvalifikacione uvjete i prihvatljiva je budući da je ponuđač dostavio svu potrebnu dokumentaciju u skladu sa zahtjevima tendera – stoji u odluci koju je 20. jula potpisao Malešević.

Interesantna je činjenica da je Ministarstvo prihvatilo ponudu “Brčko Gasa” kao ekonomski najpovoljniju. Tome treba dodati i podatak da je prodajno-servisni centar ove kompanije u Laktašima 16. januara ove godine svečano otvorio predsjednik RS-a Milorad Dodik, koji je istakao da je dugogodišnji prijatelj Đorđa Kojića, vlasnika “Brčko Gasa”.

Nedavno je objavljena informacija da je Maleševićevo ministarstvo raspisalo tender za nabavku automobila koji mora imati specijalnu luksuznu opremu od senzora, zatamnjenih šajbi do sportskih sjedišta.

Prema tehničkim specifikacijama iz tenderske dokumentacije, koja je u posjedu Capitala, automobil treba da ima zapreminu motora od minimalno 2.900 kubika, a snaga motora minimalno 200 kW, dok je predviđena dužina vozila od 4,9 metara.

Samo registracija za ovo vozilo košta skoro 2.000 KM, a kasko osiguranje više od 4.000 KM.

Kada je u pitanju dodatna oprema, tenderom se tražilo da vozilo minimalno ima sportska sjedišta naprijed kao i elektro podršku za leđa na prednjim sjedištima, elektronski program stabilizacije vozila, elektronsku parkirnu kočnicu, elektronsku asistenciju za vožnju u nagibu, automatski klima uređaj – 4 zone, senzor za svjetlo i kišu, tempomat, multifunkcionalni pokazatelj – info za vozača u boji.

Iako je tokom 2016. godine stvorilo za 10,8 miliona KM veće obaveze od budžeta kojim raspolaže, ministra Maleševića to očigledno nije zabrinulo.

Kupovina luksuznog automobila uslijedila je samo nekoliko dana pošto je Malešević rekao da će, zbog nedostatka đaka u Republici Srpskoj, biti zatvoreno 15 područnih škola.

– U skladu sa zakonskim propisima, ali vodeći računa o interesu učenika, išli smo ka najboljem rešenju. Zbog toga se ovako dugo razmatrala ova problematika – istakao je Malešević.

Ministar je kritikovao i roditelje koji “sami utječu na ovakve odluke, jer djecu na nastavu vode u mjesta u kojima rade”. Također, istakao je i da će nekolicina prosvjetnih radnika ostati bez posla.

Ove školske godine u RS-u je upisano najmanje prvačića ikad, prvi put manje od 10.000 djece.

Related posts