Loši rezultati Macronove stranke na regionalnim izborima u Francuskoj

Prvi rezultati regionalnih izbora u Francuskoj pokazuju da stranke predsjednika Emmanuela Macrona i njegove protivnice Marine Le Pen nisu ostvarili rezultate kojima su se nadali na regionalnim izborima.

Prema projekcijama, Macronova centristička partija dobiće nešto više od 10 posto glasova, što je jedva dovoljno da uđe u drugi krug sljedećeg vikenda.

Krajnje desno orijentisani Nacionalni pokret Le Penove biće drugoplasirani, iako se očekivalo da će voditi nakon prvog kruga i direktno pobijediti u najmanje jednom regionu, prenio je BBC.

Jedan od članica iz Macronove stranke Aurore Bergé izjavila je da je slab rezultat njene stranke “demokratski šamar svima nama”.

Le Pen nije kandidat na ovim izborima, ali je vodila kampanju. Ona je ocijenila da rekordno nizak odziv glasača, sa 66 posto onih koji nisu izašli na birališta, predstavlja “građansku katastrofu”.

Le Pen je za ovakvu situaciju optužila nesposobnost vlasti da pobudi vjeru građana u političke institucije i dodala da postoji nepovjerenje u izborni sistem, jer ostavlja birače u uvjerenju da ne mogu ništa da promijene.

“Ipsosova” izlazna anketa pokazuje da će Republikanci dobiti 37 posto glasova, a Nacionalni pokret 19. Zeleni, Socijalistička partija i Macronova Republika u pokretu su na po 11 posto.

Glasači biraju nove predstavnike u 11 regiona u Francuskoj i jednom prekomorskom regionu, kao i u 96 departmana. Na listama je 15.700 kandidata koji se takmiče za 4.100 poslaničkih mandata.

Izvor: Vijesti.ba / SRNA

Related posts