Lokalne vlasti traže “ključ u bravu” za prihvatni centar Miral kod V. Kladuše

Predstavnici lokalne vlasti u Velikoj Kladuši negoduju i zahtjevaju uklanjanje prihvatnog centra za migrante, koji se nalazi u zgradi Mirala, tek nekoliko kilometara od centra Kladuše.

Unutar Mirala, radi se na upostavljanju neophodnih uslova, za boravak velikog broja migranata, koji je odavno prevazišao raspoložive kapacitete. Problem je i sigurnost. Unutar ovog kampa borave rizične grupe, koje su policiji poznate po činjenju krivičnih djela i prekršaja.

U toku radovi na sanitarnom čvoru. Neugodan miris kanalizacije osjeti se na samom ulazu u Miral. Prostire u gotovo svaku prostoriju. A prostorije neugledne. Prenatrpane. Grupa migranata s krveta dobacuje – nije dobro, nije dobro. Misleći na kamp. No, to nije stav svakoga ko u Miralu boravi.

“Dobar je kamp. Imamo sobu, evo vidite imaju i kontejneri, info desk također i restoran gdje je hrana. Dali su nam kartice na osnovu kojih dobijemo obroke, deke, odjeću”, kazao nam je migrant iz Sirije.

Umjesto 600 stotina predviđenih, u Miralu trenutno boravi oko 800 stotina migranata, među kojima tek desestak porodica. Uglavnom muškarci. I uglavnom dane provode hodajući u i oko kampa, u centru Kladuše. No, nekolicina ipak izražava želju da radi. Nude pomoć službenicima IOM-a u kuhinji, ili tokom različitih radova u kampu. A neki razmišljaju o trajnom ostanku ovdje.

“Dopadaju mi se ljudi ovdje, želim pomoći, mi smo u takvoj situaciji da je svakome pomoć potrebna. Ovdje je dobro, mada hrana nam je svaki mjesec ista, to bi nekada mogli mijenjati”, poručio je migrant iz Pakistana.

“U Pakistanu sam bio prodavač, i želja mi je da ovdje nađem posao, bilo kakav, plan mi je da ostanem, naravno, ako mi budu dali potrebne papire”, dodao je.

“Znam farbati, znam voziti bilo šta, taksi, bilo kakav posao mogu raditi ovdje”,rekao je migrant iz Bangladeša.

Ipak svjesni su i ovdašnje ekonomske situacije, i činjenice da će do posla i azila teško. Boravak u kampu, osim što nije ugodan, može biti i opasan, kažu. Grupe Alžiraca, Marokanaca, Egipćana – znaju biti itekako problematične. Praviti nerede, zastrašivati ostale migrante, otimati odjeću, hranu, tvrde mogi u Miralu. U policiji kažu, nadziru određena lica, no, za bilo kakve ozbiljnije radnje potrebna je reakcija Ministarstva sigurnosti ili Službe za strance. O svemu otvoreno i u IOM-u.

“IOM ima svoju smjenu 24 sata u Miralu i privatna sigurnosna agencija mi nadziremo najbolje što možemo. Obratili smo se par puta Ministarstvu sigurnosti i Službi za strance, na zadnjem sastanku da pohvalim imamo fenomenalnu saradnju s kantonalmim vlastima, i oni su dobili spisak tih ljudi, imamo dosta narkomana u Miralu, lica s devijantnim ponašanjem koji konstantno rade problem i obratili smo se kako bi tim licima bila određena neka mjera”, kazao nam je Vladimir Mitkovski iz IOM-a.

No, lokalne vlasti nisu tako blagonaklone. Od Vijeća ministara BiH zahtijevaju da se uključe, i to na način da što hitnije stave ključ u bravu prihvatnom centru Miral, prenosi N1 BiH.

Related posts