Lokalna putna mreža: Nedosljednost i neprincipijelnost općinskog načelnika Bužima

Prije nekoliko dana na službenoj stranici Općine Bužim objavljena je vijest o potpisivanju ugovora o izgradnji lokalne putne mreže, šturo i bez preciznih informacija o kojim putevima se radi.

Konačno potpisivanje ovih ugovora je svakako pozitivno, posebno za građane. Međutim, prije samo par mjeseci zvanični stavovi općinskog načelnika Zikrije Durakovića bili su da neće potpisivati ugovore za puteve jer ne postoje sredstva za izgradnju istih, da je Budžet Općine u deficitu, i niz drugih razloga zbog čega se spremni ugovori ne bi trebali potpisati.

Kako nije uspjelo provođenje, po svemu sudeći nezakonite, odluke o plaćanju izgradnje putnih pravaca iz 2008. godine, a koje Općina Bužim nije ni gradila, načelnik Duraković se ipak, kako upućeni tvrde usljed pritiska vlasnika firme Kov-grad, odlučuje za potpisivanje pomenutih ugovora, a među upućenijim se komentariše i da li „nezavisni“ načelnik ima nezavisan stav o bilo čemu?

Naime, radi se o putnim pravcima koji su planirani posebnom odlukom iz 2016. godine, a sredstva su također planirana Budžetom za 2016. godinu. Proceduru izbora izvođača radova je završio još raniji načelnik Agan Bunić, a u proteklih par mjeseci Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću insistirao je i tražio da se pripremljeni ugovori potpišu, te da ne postoje valjani razlozi zbog čega se ne bi i završili svi započeti projekti iz ranijeg perioda.

Tako su potpisani ugovori za slijedeće putne pravce:

Eminići – Abdići – Čaglica u MZ Lubarda,
Dobro Selo u MZ Čava,
Hasin Potok u MZ Zaradostovo ,
Breze u MZ Vrhovska,
Aleševići – Pašin brod u MZ Lubarda
Bare – Baltići – Čardak u MZ Jusufovići,
Duranovići u MZ Bućevci
put Nahići u MZ El.Rijeka,
ulica Zmaja od Bosne u MZ Bužim,
ulica Armije BiH u MZ Bužim,
ulica Sarajevska u MZ Bužim,
ulica Gazija u MZ Bužim,
Mulalići – Stari Grad u MZ Bužim.

Na žalost građana, nisu potpisani slijedeći putni pravci:

put Palijan u MZ Zaradostovo,
put Balčinovići u MZ El. Rijeka,
put Abdići – Musići u MZ Lubarda,
put Veladžići u MZ Bag,
put Begića kosa u MZ Jusufovići.

Navedeni putni pravci su prilikom usvajanja Budžeta, osim puta Palijan, bili sporni za tadašnju većinu u Općinskom vijeću, pa je raniji načelnik Agan Bunić njihovo sufinansiranje predvidio putem rezerve Budžeta, te je iz tog razloga provedena procedura izbora izvođača. Za putni pravac Palijan postoji određena tehnička dilema kod tenderske dokumentacije, ali to nije dovoljan razlog da se ne potpiše ugovor za izgradnju i ovog puta.

Zanimljiva je činjenica, koja govori o nedosljednosti i neprincipijelnosti općinskog načelnika Zikrije Durakovića, da je po preuzimanju mandata rekao da neće potpisati putni pravac Abdići – Musići (što se nije ni desilo), koji vodi do porodične kuće rahmetli Hasana Musića – Muse i izvorištu „Musići“, a samo prije nekoliko dana je posjetio navedene, iskazavši navodnu brigu o porodici proslavljenog poginulog borca Muse. Ali, valjda se za borce i njihove porodice treba brinuti samo prilikom službenih obraćanja, te za one koji su politički podobni načelniku „svih građana“. Nije prvi slučaj ni da načelnik Duraković dijeli borce i njihova udruženja.

Također, postavlja se pitanje kada će se provesti procedura izbora izvođača radova za putne pravce: Palijan, Abdići – Muminovići – Pašin Brod, Mulalići – Stari Grad i put Dobro Selo, za što je ranije obezbjeđeno 100.000 KM putem Vlade Federacije BiH. Navedena sredstva su namjenske prirode, ne mogu se trošiti u druge svrhe, i neophodno ih je što prije utrošiti i dostaviti izvještaj Vladi FBiH.

/Buziminfo.ba

Related posts