Logika Jugoslavije: Da li znate zašto su se cigarete Filter 57 pakovale naopako

Puši se danas, a pušilo se i nekad – puno jeftinije. Pakiranja cigareta koja su se prodavala u Jugoslaviji nekad su bila bez današnjih obaveznih zdravstvenih upozorenja, a njihovi su nazivi bili toliko kultni da se ni danas ne zaboravljaju – od Opatije, Drine, Veka, Zeta i legendarnog “filtera 57”.

SFRJ je tokom 1960-ih imala čak 15 fabrika duhana koje su proizvodile nevjerovatnih 145 brendova cigareta, pa ne čudi što se više pušilo domaće od stranog.

Među najpoznatije, a navodno i najkvalitetnije duhanske proizvode spadali su oni izrađeni u Zagrebu, Sarajevu i Nišu, prenosi Express.hr.

Daleko najprodavanije su bile Drava cigarete, a među popularnijima su zasigurno bile i Drina te Morava. Oni s možda malo više dinara tada su si priuštili i strane cigarete, među kojima su bili popularni Camel, Pall Mall, Winston, Marlboro i Lucky Strike.

Meka pakiranja su bila zamišljena kao ona namijenjena radnicima, ponajprije zbog svoje nešto jeftinije cijene, ali i pakiranja koje se lakše dalo gurnuti u džep.

Među jugoslavneskim brandovima tzv. radničkih cigareta dolazile su i slavne “Filter 57” koje su se razlikovale od drugih po jednoj originalnosti – naime bile su okrenute naopačke. To nije bila slučajna greška koja se ponavljala, već praktičnost ponovo usmjerena ka radnicima koji su najčešće imali prljave ruke.

Tako bi oni kod vađenja samo preokrenuli kutiju i izašla bi cigareta koja bi se primila za gornji dio, a čisti filter mi lako stavili u usta. Te su se cigarete proizvodile u tvornici Tobočana Ljubljana 1957. godine.

Related posts