Likvidacija na Malti: Zašto je ubijena “Wikileaks žena”

Novinarka i blogerka s Malte Daphne Caruana Galizia, čija su istraživanja bila fokusirana na korupciju ubijena je u eksploziji bombe postavljene pod automobil.

Magazin Politico je ubijenu novinarku opisao kao “Wikileaks ženu” jer je njeno djelovanje izazivalo reagovanja slična onima do kakvih dovodi i rad te medijske organizacije.

Njeni blogovi su bili “trn u oku” i vladi i utjecajnim figurama iz podzemlja u najmanjoj državi članici EU, a privlačili su više čitalaca nego svi drugi listovi na Malti, navodi Guardian.

Svojim najnovijim otkrićima, ona je uprla prstom u premijera Josepha Muscata i dvojicu njegovih najbližih saradnika, dovodeći u vezu offshore kompanije, s kojima su njih trojica povezana, sa prodajom malteških pasoša i isplatom od vlade Azerbejdžana.

Ova novinarka, koja je tvrdila da nije pripadala nijednoj političkoj stranci, bavila se dugačkim nizom tema – od pranja novca uz bankarske olakšice, do veza između malteške online kockarske industrije i mafije.

U protekle dvije godine se u izvještajima pretežno fokusirala na otkrića takozvanih “panamskih papira”, odnosno 11,5 miliona dokumenata procurjelih iz interne baze podataka čevrte najveće offshore pravne firme u svijetu, Mossack Fonseca.

Ranije ove godine, u vrijeme kada je Malta predsjedavala EU, njena otkrića su izazvala veliku zabrinutost u Briselu, navodi londonski list.

Caruana Galizia (53) poginula je nedaleko od svoje kuće, kada je aktivirana bomba postavljena ispod njenih kola, prenio je AFP.

Njemački član Evropskog parlamenta Sven Gigold izjavio je danas da je prerano reći šta je uzrok eksplozije, ali je izrazio očekivanje da će istraga biti temeljna, istakavši da “takvi incidenti podsjećaju na Putinovu Rusiju, a ne na EU, i da se takvo nasilje prema medijima i povrede slobode govora ne smiju tolerisati”.

Lokalni mediji javili su da je ona nedavno podnijela prijavu policiji o prijetnjama koje je dobijala.

Muscat je osudio njeno ubistvo i nazvao ga “barbarskim činom”, a sigurnosnim službama je naredio da ulože maksimum kako bi uhvatili odgovorne za ubistvo.

– Ono što se danas dogodilo neprihvatljivo je na više nivoa. Danas je crn dan za našu demokratiju i slobodu govora – rekao je Muscat novinarima, dodavši da se neće smiriti dok se pravda ne zadovolji.

U svom posljednjem blogu, objavljenom sat vremena prije ubistva, Caruana Galizia je ponovila navode da je Muscatov šef kabineta bio lopov, koji je iskoristio svoj utjecaj da se obogati, i napisala da su “lopovi svugdje, a situacija je očajna”.

Ubijena novinarka ostavila je iza sebe supruga i tri sina.

Nijedna grupa niti pojedinac za sada nisu preuzeli odgovornost za napad na nju.

Guardian navodi da je na Malti proteklih godina bilo više ubistava automobilom-bombom i da, iako počinioci nisu identifikovani, vjeruje se da je nasilje povezano sa sporovima između kriminalnih grupa, a da se nijedno od tih ubistava ne smatra politički motivisanim.

Related posts