Liječenje zrakom iz košnice od sada i u BiH

U Pervanu kod Banje Luke je otvoren prvi “Api inhal centar” u Republici Srpskoj, koji će građanima omogućavati terapije zrakom iz košnice.

Riječ o apiterapeutskoj metodi koja poboljšava imunitet, liječi različita stanja i oboljenja i čuva zdravlje uopće. Api komore su drvene kućice u kojima oboljeli sjede i uz pomoć cjevčica udišu ljekoviti zrak iz košnice.

Centar, koji je rađen po projektu Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi entitetskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, otvorila je stručni suradnik u resornom ministarstvu Duška Slijepac Radaković.

“Api inhal centar’ vrlo je važan za naše građane koji su do sada za ovu vrstu terapije morali ići u Austriju, Njemačku i Sloveniju”, rekla je Radaković.

Ona je rekla da je resorno ministarstvo opredijeljeno da podrži ovakve projekte, uputivši savjet pčelarima da, osim proizvodnje meda i propolisa, šire proizvodnju matičnog mliječa, pčelinjaka i ovakvih centara.

Pčelar Mile Milojević iz Pervana, na čijem imanju je otvoren ovaj centar, rekao je novinarima da se terapija sastoji od udisanja zraka iz košnice u kojoj se nalazi med, propolis, polen, matična mliječ, vosak i pčelinji otrov.

“Udisanje ovih tvari dovodi do poboljšanja organizma, posebno kada je riječ o glavobolji, migreni, bronhitisu, astmi, alergiji i lošoj cirkulaciji”, rekao je Milojević. Liječnik Mirko Ljubanić rekao je novinarima da pčelinji med liječi alergiju i sve bolesti na toj bazi.

Na Balkanu ovu vrstu liječenja prakticirali su jedino Slovenci, a u Europi su u apiterapiji vodeće Bugarska, Njemačka i Austrija.

Related posts