Lejla Tanović osvojila treće mjesto u Španiji

Najuspješnija bh. biciklistkinja Lejla Tanović takmičarka profesionalnog Brujula Bike Racing Teama je osvojila treće mjesto na etapnoj timskoj utrci Costa Blanca u Španiji.

Takmičari na utrci su nastupali u paru te razlika između njih tokom utrke nije smjela biti veća od dvije minute. Tanović je nastupala zajedno sa Rocio Del Albom Garcijom, takmičarkom profesionalnog BH Templo teama i reprezentativkom Španije. Utrka je kvalificirana kao UCI S2 te su takmičari prikupljali bodove za svjetsku rang listu i Olimpijsku normu. Osvajanjem trećeg mjesta na predstižnoj utrci Lejla je prikupila 60 UCI bodova na otvaranju sezone te pokazala dobru formu.

Prva etapa vožena je u Finestratu, a par Tanović i Garcia pokazale su vožnjom da posjeduju kapacitet za osvajanje podija, međutim nakon greške u drugoj etapi radi promašivanja staze bodovano im je vrijeme najsporije ekipe te su zauzimale četvrto mjesto u generalnom plasmanu. Ipak, veoma jakom vožnjom u trećoj najtežoj etapi u kojoj su osvojile drugo mjesto, zaostatak za trećim mjestom u generalnom plasmanu iznosio je pedeset sekundi prije starta posljednje etape. Četvrtu etapu Tanović i Garcia su završile na trećem mjestu te su nadoknadile zaostatak i također osvojile treće mjesto u generalnom poretku.

“Bila su ovo veoma teška četri dana utrkivanja, ali i najbolji start sezone u mojoj karijeri. Više sam nego zadovoljna trećim mjestom i osvajanjem 60 UCI bodova. Rocio i ja smo se slagale veoma dobro te smo imale sjajnu komunikaciju, što je zasigurno jedan od razlog ovog rezultata. Ipak najviše me raduje forma koja je na izuzetno visokom nivou za ovo doba godine. Sada se vraćam na trening kamp i nastavljam sa pripremama za glavni dio sezone kao i za naredne utrke,” rekla je Tanović.

Naredni izazov za našu takmičarku je najjača kategorija UCI HC u Banyolesu u Španiji krajem februara mjeseca.

Related posts