Lažni vojnici iz SAD putem interneta varaju djevojke sa Balkana

Koristeći tuđe fotografije, video snimke i lažne profile na društvenim mrežama “romantični prevaranti” već godinama biraju žene koje smatraju pogodnim metama za njihove planove. Američki mediji upozoravaju da su, zadnje vrijeme, na meti najčešće žene s Balkana.

Dragana iz Srbije koja živi u SAD-u se našla na meti jednog ovakvog prevaranta. Kaže kako oni uvijek igraju na “istu kartu”. Predstavljaju se kao američki vojnici i samohrani roditelji kako bi se žene sažalile nad njima. U početku se samo dopisuju, a onda počnu tražiti sitne pozajmice koje s vremenom postaju sve veće.

Dragana je dobila poruku od Clarkea Smitha koji joj je napisao da se doselio iz Škotske i da radi u američkoj vojsci kao rendžer.

– Napisao mi je da je udovac i da ima kćer (10) i da mu se jako sviđa dopisivati se sa mnom. Pomislila sam da je to u redu i da je to samo dopisivanje. Bio je jako interesantan, neposredan, duhovit, inteligentan, odmjeren i počeo mi se sviđati. A onda mi je napisao da je otišao u misiju u Iran. Pisao mi je kao da je u Iranu, da je jako usamljen tamo, odvojen od svih, kako mu nedostaje muziku na mobitelu pa me zamolio da mu pošaljem iTunes gift card kako bi skinuo muziku. Rekao je da bi mu to puno značilo da ne padne u depresiju. Isti dan sam ga blokirala jer sam svjesna raznoraznih prevaranata pogotovo onih koje u životu nisam vidjela – kaže Dragana.

Dragana je onda malo počela istraživati i otkrila da se radi o grupi kriminalaca iz Nigerije koja je pokrala fotografije i video zapise američkih vojnika koje zatim koriste za lažno predstavljanje i manipulaciju lakovjernih žena radi iznude novaca.

– Uvijek se radi o specijalnim jedinicama, udovcima s malom djecom – kaže Dragana.

Ovakvi prevaranti su u Americi dobro poznati. Na društvenim mrežama postoje grupe u kojima se dijele njihovi profili kao upozorenje ženama. Žrtve traže preko raznih sajtova i uglavnom su iz Nigerije i dosad su uspjeli izvući desetke hiljada dolara od svojih žrtava. Reagovao je i FBI.

– Prevaranti će vrlo brzo tražiti da sa stranice na kojoj ste se upoznali, pređete na drugi oblik komunikacije, putem e-maila, telefona i sl. Vrlo brzo će vam reći da vas voli, poslati fotografiju koja izgleda kao da je iz glamuroznog časopisa. Predstavljaju se kao američki državljani koji rade u inostranstvu. Na kraju traže novac iz raznih razloga – objavio je FBI.
Upozoravaju ljude da ne šalju novac nekome koga su upoznali preko interneta.

– Ja sam imala sreće, ali jedna žena iz Grčke s kojom sam razgovarala je slomljena jer se vezala za kriminalca. Čitala sam kasnije da su im žene znale davati po nekoliko desetaka hiljada dolara za avionske karte da dođu kući, troškove liječenja… – kaže Dragana.

Kaže kako FBI brzo reagira i stane na kraj tim prevarantima, ali oni se stalno vraćaju, samo mijenjaju ciljane grupe. Prvo su to bile Amerikanke, a sada su Evropljanke.

– Treba biti oprezan na društvenim mrežama. A što se tiče komunikacije s nepoznatim ljudima online, uglavnom sve što se čini previše dobro da bi bilo istinito, obično je – kaže Dragana.

Related posts