Lažni humanitarci love naivne

Nepoznata žena pokušava loviti u mutnom, predstavljajući se kao majka 14-godišnjeg Muhameda Talića iz Šehovaca, kod Sanskog Mosta, oboljelog od leukemije, te na javnom mjestu prikuplja pomoć za liječenje ovog dječaka. Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona o ovom nisu dobili zvaničnu prijavu, ali i pored toga se obavljaju provjere na osnovu saznanja iz medija, potvrdila nam je Snežana Galić, portparol Uprave policije u Bihaću.

Slični primjeri

Podsjetimo, za oporavak ovog dječaka neophodno je da se uradi transplantacija koštane srži. S obzirom na to da zdravstveni kapaciteti u našoj zemlji ne mogu da odgovore ovoj zahtjevnoj operaciji, ona bi trebalo da bude obavljena u nekoj od inostranih klinika. Izvjesno je kako će za potrebe operacije, liječenja i boravka u nekoj od inostranih klinika biti neophodno prikupiti značajna novčana sredstva. Roditelji mališana imaju još dvoje maloljetne djece i već godinama su bez stalnog zaposlenja, tako da nemaju sredstava za liječenje sina. S tim u vezi, pokrenuto je nekoliko humanitarnih akcija, no, prevaranti su se dosjetili da bi ovo mogla biti prilika da lako zarade na velikodušnosti naivnih ljudi.
Sličnih primjera ima mnogo, kako kod nas, tako i u regionu. Predstavnici prnjavorskog Nevena, Udruženja roditelja djece sa smetnjama u fizičkom i psihičkom razvoju, oglasili su se nedavno i istakli da je akcija prikupljanja novca za liječenje štićenika ovog dnevnog centra završena još 9. marta, ali da su prevaranti i nakon toga nastavili da “prikupljaju humanitarnu pomoć”. Iz ovog udruženja zamolili su građane da ukoliko dođu u situaciju da neko u ime Nevena prikuplja novac od vrata do vrata, ili na bilo koji drugi način, hitno obavijeste Udruženje ili policiju.

Navodni članovi nepostojećeg Humanitarnog centra za djecu i omladinu “Sveti Vasilije Ostroški”, registrovanog u Bijeljini, prošle godine prikupljali su pomoć za osobe u teškoj materijalnoj situaciji za liječenja u inostranstvu.

Let’s help Eduardo

Navodili su da su jedina nada za spas desetina nezbrinute i bolesne djece kojima je potrebna hitna operacija ili liječenje u nekoj drugoj državi, te su svakodnevno prikupljali donacije na ulicama bh. gradova. Ispostavilo se da to udruženje nije iz BiH, te se i policija morala umiješati.

Podsjetimo i na prikupljanje novca za Eduarda Markovića iz Kiseljaka, za kojeg je sredstva prikupljao otac Niko, koji je završio pod istragom policije. Marković je putem stranice Let’s help Eduardo godinama molio javnost da donira novac i pomogne mu u prikupljanju sredstava za navodno teško oboljelog sina koji, u vještački izazvanoj komi, čeka transplantaciju gušterače u ukrajinskom gradu Kijevu. No, ispostavilo se da je Eduardo živ i zdrav sa majkom u Ukrajini, da dječak tog imena i prezimena trenutno nije u bolnici koja je navedena u brojnim apelima, niti je ikad i bio…

/oslobodjenje.ba

Related posts