Lamborghini: Urus će pokretati motor sa 660 KS

Prvi čovjek Lamborghinija Stefano Domenicali potvrdio je da će njihov SUV pokretati 4-litarski biturbo V8 motor sa 660 KS, a u pripremi je i hibridna verzija.
Dugo najavljivan Lamborghinijev ultrasportski SUV Urus, prema mišljenju nekih duhovni nasljednik modela LM002, do prvih bi evropskih kupaca trebao stići u drugoj polovini naredne godine, a godinu poslije Lamborghini će ponuditi i njegovu hibridnu verziju.

U Lamborghiniju očekuju da će u prvoj godini napraviti (i prodati) 1.000 primjeraka, a produkcija bi 2019. godine trebala iznositi 3.500 primjeraka, što bi predstavljalo polovinu ukupne godišnje proizvodnje slavne talijanske automobilske kompanije u kojoj godinama proizvode samo supersportske automobile.

Bez obzira na motor sa 660 KS, u Lamborghiniju ovaj put nisu fokusirani na vrijeme koje bi Urus ostvario na čuvenoj stazi Nürburgring Nordschleife, jer insistiraju na tome da Urus pored performansi prvenstveno treba biti ugodan i udoban u svakodnevnim situacijama.

Opravdano ili ne, pojedini proizvođači ne odustaju od SUV-ova visokih performansi. Jeep već nudi Grand Cherokee Trackhawk čiji 6,2-litarski V8 Hellcat motor nudi 717 KS, a Porsche će s narednom generacijom modela Cayenne vjerovatno ponuditi i hibridnu verziju kojom bi vozač na raspolaganju trebao imati više od 670 KS.

Related posts