Kula starog grada Šturlić preuređena u džamiju: Vjerski objekt prkosi vremenu skoro 350 godina

U najzapadnijem dijelu općine Cazin, naselju Šturlić, u zidinama starog grada smještenog na uzvišenju iznad rijeke Korane, nalazi se mala kamena džamija.

Nepravilan oblik

Stotinu godina nakon što su 1576. godine osvojili Cazin, Turci su zauzeli i 27 kilometara udaljeno mjesto Šturlić, koje se nalazi uz samu granicu sa Hrvatskom.

Ulaskom u stari grad Šturlić, Turci su tadašnju kulu preuredili u džamiju. U kuli su napravili mihrab, mimber i s tavana kule podigli manju drvenu munaru, koja je i danas na istom mjestu. Da je džamija prije bila tvrđava može se vidjeti i po tome što nije okrenuta prema kibli, već je to učinjeno samo s mihrabom, dok je prednji zid kasnije rekonstruiran i tada je malo ispravljen prema kibli, zbog čega džamija više nema pravougaoni, već nepravilan oblik.

S obzirom na to da je napravljena u sklopu nekadašnje tvrđave, zidovi džamije su od kamena i debeli više od metra, dok su prozori zadržani u izvornom obliku i na njima se jasno vidi da se radilo o nekadašnjim puškarnicama.

Džamija je opremljena i prema potrebi može služiti svojoj svrsi, a posljednjih nekoliko godina u funkciji je samo tokom ramazan.

Prilikom ulaska u džamiju posjetiocu za oko “zapne” stara vrsta svijećnjaka zvanog “šamidan”, koji je još dobro očuvan, a koji je nekad služio kao jedino osvjetljenje za džamiju. I danas, kamena džamija na starom gradu u Šturliću prkosi zubu vremena i svjedoči postojanju islama na ovim prostorima.

Privremena lista

Stari grad u Šturliću sa kamenom džamijom danas se nalazi tek na privremenoj listi spomenika, koju je sačinila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i opstoji jedino uz nesebičnu brigu mještana Šturlića, koji u njemu vide neprocjenjivu vrijednost.

Tri puta obnavljana

U proteklom ratu, džamiju je agresor granatirao više puta, tako da je bila dosta oštećena. Munara je bila skoro srušena i iskrivljena, a zidovi mnogo puta pogođeni artiljerijskim projektilima. Koliko je poznato, džamija je do sada tri puta renovirana, a posljednji put je to bilo 1996. godine. Tada su je džematlije iz vlastitih sredstava popravile i sačuvale od daljnjeg propadanja.

Sedam porodica

Grad Šturlić je tada bio opasan zidinama i samo u tom prostoru je bilo naselje. Turci su tu nastanili sedam porodica, od kojih je kasnije nastalo sedam plemena, koja i danas čine većinu stanovništva Šturlića.

avaz.ba

Related posts