Krizni štab: Nova mjera o trajanju izolacije zaraženih korona virusom

Na obraćanju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva danas, Goran Čerkez je upozorio na situaciju sa pandemijom korona virusa i podsjetio da kantoni i dalje imaju mogućnost da donose zasebne mjere i eventualna ograničenja.

Član štaba Sanjin Musa je podsjetio na trenutne brojke koje su u porastu u proteklom periodu.

“Ukupan broj umrlih je 852, bilježimo porast u posljednje dvije sedmice. 33.917 ukupnih slučajeva zaraze smo imali do sada od prvog dana”, kazao je i dodao:

“Jučer smo imali široku diskusiju o situaciji i želimo da kažemo da naš apel uvijek ide do individualnog rizika. Vi neodgovornim vlastitim ponašanjem možete ugroziti ljude oko vas. Vrlo često se govori o starijoj populaciji kao rizičnoj grupi, ali nisu izostavljene ni mlađe kategorije”.

Čerkez je dodao da zdravstvena zaštita nije ukinuta.

“Mi nismo ukinuli zdravstvenu zaštitu i orijenisali se na Covid. Mi smo pozvali da se obustave hladni programi. Hladni program je kad se nešto može čekat, to nije karcinom niti hitni slučaj. Hitni slučajevi moraju dobiti zdravstvenu zaštitu, ali smo pozvali da se ne rade hladni programi. Osoblje koje je umorno ne može raditi na 100 posto kapaciteta. BiH ima jako mali broj epidemiologa, infektologa”.

Svi oni koji ne mogu u kancelarijama napraviti razmak od 2,5 metra, ne mogu nositi maske, rade gdje nema prozora, provedu ovu mjeru kako je naređeno kako bismo prekinuli lanac širenja.

Dr. Musa je pojasnio novu mjeru koja je donesena na jučerašnjoj sjednici.

“Riječ je o tome da osobe koje su u izolaciji period boravka se skraćuje ako je lakši slučaj, ona iznosi 10 dana. Najmanje tri dana bez simptoma, dakle 7 + 3. Kada je riječ o asimptomatskim slučajevima, deset dana od trenutka uzimanja uzorka”.

Related posts