Krizni štab Ministarstva zdravstva o brzim testovima u privatnim ustanovima

Ovakva testiranja, vrlo upitne tačnosti, mogu dati iskrivljenu sliku trenutne epidemiološke situacije

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom izrazio je stav kojim se ne preporučuje testiranje brzim testovima stanovnika Kantona Sarajevo na prisustvo antitijela u krvi na koronavirus, a koja se vrše u privatnim zdravstvenim ustanovama.

– Ovakva testiranja, vrlo upitne tačnosti, koja se u našem zdravstvenom sistemu nigdje ne evidentiraju niti se nad njihovim provođenjem vrši obavezni institucionalni epidemiološki nadzor, mogu dati iskrivljenu sliku trenutne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a time i u cijeloj Bosni i Hercegovini – stav je Kriznog štaba MZKS.

Testiranje molekularnom metodom PCR je zlatni standard u dijagnostici infekcije koronavirusom SARS-CoV-2 i provodi se jedino na osnovu uputnice nadležnih zdravstvenih ustanova u ovlaštenim laboratorijima javno-zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, dodaje se u saopćenju.

Brzi testovi na prisustvo antitijela u krvi, nedovoljne pouzdanosti, mogu dati “lažnu sliku“ i time biti ključni argument stanovništvu Kantona Sarajevo da, bez stava i preporuka ovog stručnog tijela, prestanu provoditi sve ranije propisane javno-zdravstvene mjere, a čija primjena je u prethodnom periodu uspjela zadržati linearni rast zaraženosti koronavirusom te ga svele na trenutno minimalan broj.

Serološka testiranja na prisustvo antitijela u privatnim laboratorijima su pravo svakog građanina, ali mogu služiti samo za ličnu upotrebu i nemaju javno-zdravstveni značaj.

U narednom periodu, relevantnim metodama seroloških testiranja utvrdit će se prisustvo antitijela u krvi, a samim tim i stepen cirkulacije koronavirusom SARS-CoV-2 među našim stanovništvom, a provodit će se u okviru javnog zdravstva – navodi se u saopćenju Kriznog štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Izvor: Avaz.ba

Related posts