SAD isporučile Ukrajini razorne dalekometne rakete

Prema informacijama iz dva američka izvora, Sjedinjene Američke Države su tajno isporučile Ukrajini dalekometne ATACMS rakete, piše CNN.

Potvrda je stigla u utorak nakon što su se slike podmunicija ovih raketa u Ukrajini počele širiti putem društvenih medija.

Nije jasno kada su SAD isporučile ove rakete Ukrajini. Međutim, u proteklim sedmicama, odlučeno je da se to učini tajno kako bi iznenadile Rusiju, posebno nakon mjeseci javnog natezanja oko toga hoće li predsjednik Joe Biden pristati poslati oružje, izjavio je jedan zvaničnik.

Rusi su svjesni dometa ovih raketa i SAD su bile zabrinute da će Rusija prebaciti opremu i oružje izvan dometa prije nego što bi se rakete mogle upotrijebiti, dodao je ovaj zvaničnik.

Američki zvaničnici su u utorak nagovijestili CNN-u da je Ukrajina koristila ATACMS rakete, čiji neki modeli imaju maksimalni domet od približno 186 milja (299.3380km), kako bi napala ruske zračne baze Berdyansk i Luhansk na istoku Ukrajine ove sedmice. Ukrajinska vojska je putem Twittera objavila da je napad uništio nekoliko ruskih helikoptera, skladište streljiva i lansirnu stanicu za protuzračnu odbranu, ali nisu precizirali da li su pritom koristili ATACMS rakete.

Prvi je o ovim vijestima izvijestio Wall Street Journal.

SAD su u prošlosti tajno slale određeno oružje. U avgustu 2022. godine, Pentagon je priznao da je tajno poslao rakete tipa HARM Ukrajini.

Međutim, SAD obično najavljuju značajne pakete oružja koje šalju Ukrajini, uključujući slanje sistema protivvazdušne odbrane Patriot prošle godine i kasetnih mina ove godine. Upitani više puta tokom posljednjih nekoliko sedmica o statusu ovih sistema, ministar odbrane Lloyd Austin je rekao da SAD “nemaju ništa za objaviti.” Zvaničnici su istakli da je to bila svjesna izbor riječi.

Pentagon je izjavio da upućuje sve upite o ATACMS sistemima ukrajinskim oružanim snagama.

Razgovori o slanju ovih sistema znatno su se intenzivirali prošlog mjeseca, kako je ranije izvješćeno na CNN-u. Američki zvaničnici su ranije bili suzdržani u vezi slanja dugodometnih vođenih raketa površina-površina zbog straha od eskalacije sukoba jer bi ih potencijalno mogli ispaliti prema samoj Rusiji. Međutim, taj strah je uglavnom oslabio tokom proteklih nekoliko mjeseci, jer je Ukrajina pokazala da ne koristi drugo oružje koje joj je pružila SAD za napade na teritorij unutar Rusije, izjavili su zvaničnici.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts