Kristijan Šmit suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS

Ranije je PIC dao zeleno svjetlo Kristijanu Šmitu za upotrebu bonskih ovlasti

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) suspendovao je Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti entiteta RS, a koji je trebao stupiti na snagu večeras u ponoć. 

Nakon sjednice PIC-a

Visoki predstavnik odluku je donio nakon vanredne sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC), a nakon jasne poruke Ustavnom sudu BiH “da hitno reaguje, jer bi u protivnom mogla nastupiti nepovratna šteta.”

Nalogom visokog predstavnika od 12. aprila 2022. godine prvobitno je suspendovan prethodni Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti u RS, koji je usvojen u februaru 2022. godine, a stavljen van snage Odlukom Ustavnog suda BiH od 22. septembra 2022. godine. U navedenoj odluci, Ustavni sud je utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da uređuje pravnu materiju koja je predmet tog zakona.

Do konačne odluke Ustavnog suda BiH

Nalog od 12. aprila 2022. godine sada se primjenjuje na novi Zakon RS sa istim nazivom, što faktički znači da se primjena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu mjeru u vezi sa navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s ovim pitanjem, mora se izbjeći bilo kakva pravna nesigurnost.

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može riješiti jednostranim mjerama i podsjetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rješavanje ovog pitanja.

Izvor: Avaz.ba

Related posts