Kremlj: Ukrajinski dronovi pokušali izvršiti atentat na Putina

Rusija je saopćila da je sinoć oborila dvije bespilotne letjelice koje su gađale Kremlj u Moskvi i optužila Ukrajinu da je pokušala da ubije predsjednika Vladimira Putina.

Kremlj je rekao da su dronove onesposobile specijalne službe pomoću elektronskih radarskih sistema, prenosi BBC

Putin nije bio u Kremlju u to vrijeme, rekao je državnoj novinskoj agenciji njegov portparol Dmitrij Peskov, dodajući da nije bilo materijalne štete na zgradama.

Ukrajina nije komentarisala navode, prenosi BBC.

Neprovjereni snimci na ruskim društvenim mrežama pokazuju dim iznad centra Moskve u srijedu u ranim satima.

Kremlj je u saopćenju naveo da je “Kijevski režim sinoć pokušao da izvede napad bespilotnim letjelicama na rezidenciju predsjednika Ruske Federacije u Kremlju.”

Saopćeno je da ovo smatra “planiranim terorističkim aktom i pokušajem atentata na predsjednika”, a Rusija “zadržava pravo da preduzme mjere odmazde gdje god i kad god to smatra potrebnim”.

Putin nije povrijeđen i njegov rad će se nastaviti neometano, navodi se u saopćenju. Dijelovi dronova pali su na lokaciju Kremlja, ali niko nije povrijeđen, navodi se.

Kremlj je također ukazao da se incident dogodio neposredno prije ruske parade za Dan pobjede 9. maja, na kojoj se očekivalo da će prisustvovati strani uglednici.

Ured ukrajinskog predsjednika rekao je BBC-u da u ovom trenutku ne žele komentarisati navode.


Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts