Krah hrvatske diplomatije: Iz EU-a Zagrebu ne daju novac za Pelješki dok ne riješe granicu sa BiH

Imamo saznanja da je Evropska komisija zatražila od Vlade Hrvatske da se prije početka gradnje Pelješkog mosta riješi pitanje granice s BiH, u protivnom nema novca iz Evropske unije. Je li to tačno i šta Vlada misli poduzeti, upitao je Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović na današnjoj konferenciji za medije u Zagrebu.

On je kazao da je njegova stranka informaciju o pismu Evropske komisije dobila iz vrha Vlade.

– Prema našim saznanjima, Evropska komisija je pisanim putem od Vlade RH zahtijeva rješavanje pitanja granice na moru između republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prije realizacije gradnje. Direktno pitamo premijera i Hrvatsku vladu, znajući do to pitanje zahtijeva dug period, a u interesu hrvatske javnosti, tražimo od premijera da javno, nedvosmisleno, bez uvijanja i bez diplomatske uglađenosti, odgovori je li ikakvim dokumentom u posljednja tri mjeseca Evropska komisija tražila od Hrvatske rješavanje pitanja granice na moru sa Bosnom i Hercegovinom i je li početak gradnje Pelješkog mosta u vezi sa sporazumom o granici između BiH i Hrvatske na moru – upitao je Lovrinović.

Pitao je i, ako je navedeno tačno, hoće li “naši partneri iz EU-a poštovati hrvatsku suverenost i činjenicu da Hrvatska gradi most na svom teritoriju, da su sve zakonske i projektne pretpostavke zadovoljene”.

Lovrinović traži od Vlade RH i odgovor na pitanje da li je Evropska komisija od Vlade RH tražila garanciju da je postignut sporazum sa BiH u pogledu gradnje Pelješkog mosta i da li je to bio njihov uvjet za odobravanje novca.

– Kada sve ovo sagledamo, pitamo se šta je hrvatska diplomatija i politika, općenito, radila u proteklih 20 godina, a da nije riješila prije svega otvorene sporove sa svojim susjedima? Uprkos tome što je Hrvatska bila napadnuta, izložena agresiji i primala izbjeglice – pita Lovrinović Vladu RH.

MORAMO BITI SVOJI NA SVOME

MORAMO BITI SVOJI NA SVOME!Uživo iz Hrvatskog Sabora o Pelješkom mostu! stream by #HANGAR96

Gepostet von Ivan Lovrinović am Dienstag, 16. Januar 2018

Related posts