Konjički "Igman" počeo raditi, na posao se vratilo nešto više od 10 posto radnika

Najveća bh. kompanija namjenske industrije “Igman” iz Konjica, koja je zatvorena 20. marta zbog pojave koronavirusa na svečanosti obilježavanja 70 godina postojanja kompanije, čime je ovaj hercegovački grad postao žarište koronavirusa, jučer je ponovo otvorila svoja vrata, jer je stanje stabilno.

Načelnik Štaba civilne zaštite Konjic Husein Hodžić za Klix.ba kaže da su vrata “Igmana” otvorena jučer i da se na posao vratilo nešto više od 10 posto zaposlenika u skladu s preporukama struke.

“Tu je epidemiolog koji je naložio određene mjere i radnje za sve privredne subjekte i oni to poštuju, kako bi svaki radnik bio siguran. Epidemiolog je naložio i preventivne mjere i radnje koje se poštuju pa se tako mjeri temperatura svakom radniku koji potom prolazi kroz dezinfekcijski tunel koji je postavljen”, pojasnio je Hodžić za Klix.ba.

Tako su uz stroga pravila i nadzor stručnih službi jučer počele pripremne radnje za ponovnu proizvodnju streljiva u konjičkom “Igmanu”. Ostali radnici ove kompanije koja zapošljava 1.200 ljudi vraćat će se na posao preporukama struke i nadležnih institucija.

Podsjetimo da je tvornica “Igman” zatvorena 20. marta nakon što se doznalo kako je gost na proslavi 70. godišnjice ove kompanije bio zaražen koronavirusom. Kasnijim testiranjima potvrđeno je kako su među zaraženima direktor i neki uposlenici ove kompanije.

Tada je ovaj hercegovački grad postao žarište koronavirusa sa 28 zaraženih osoba.

Direktor Đahid Muratbegović se oporavio, a dvije osobe povezane s “Igmanom” su preminule.

Prema posljednjim epidemiološkim pokazateljima u Konjicu se stanje stabiliziralo, a istragu o ovom slučaju otvorilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Izvor: Klix.ba

Related posts