Komšić i Džaferović na komemoraciji za žrtve holokausta u Sarajevu

“Okupili smo se danas ovdje kako bismo obilježili značajan historijski datum i odali počast žrtvama holokausta, najvećeg i najbrutalnijeg zločina prošlog vijeka koji pamti ljudska civilizacija. Datum 27. januar obilježava se diljem Evrope, i danas, 74 godine kasnije, sjeća nas na dan 1945. godine kada je Crvena armija oslobodila sedam i po hiljada zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracionom logoru Auschwitz”, kazao je Komšić na početku svog obraćanja.

Naglasio je obavezu svih da se nikakav zločin više ne ponovi nikome.

“Nažalost, ono što se dešavalo tokom nacističkog režima u Drugom svjetskom ratu nekima nije bila lekcija. Svjedoci smo da su se i u novijoj historiji dešavali genocidi i teški zločini koji su odnijeli mnoge žrtve. Dešavaju se i danas, genocid je počinjen i ovdje kod nas u Bosni i Hercegovini. Također, porazna je činjenica da i 74. godine nakon holokausta u našoj državi i dalje postoje političke opcije koje se ne odriču nacističkog naslijeđa. Tako u Mostaru, zahvaljujući toj politici, ulice nose imena po učesnicima u holokaustu. Zbog toga, da bi sve te žrtve imale smisao, želim da vjerujem da će sjećanje na patnju žrtava Auschwitza, i sve druge žrtve monstruoznih umova, biti nauk novim generacijama da odbace ideologije koje počivaju na segregaciji, netoleranciji, nepoštivanju i nebrizi za drugog i drugačijeg”, naglasio je Komšić.

Na kraju je dodao da svi moraju raditi za budućnost u kojoj neće biti mjesta ratovima, ekstremizmu, međusobnim sukobima i gdje će svaki čovjek imati priliku za dostojanstven život.

Izvor: klix.ba

Related posts