Komšić: HDZ će praviti galamu i na kraju potrčati u vlast, a ako Dodik krene u opstrukciju RS neće dobiti nijedan kredit

– Koliko ja znam, HDZ će praviti galamu i na kraju potrčati u vlast, kazao je je novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u gostovanju u programu BHRT-a.

Izjavu gore zasniva na osnovu prethodnih iskustava.

– Potrčali su u vlast 2014. i 2012. godine, kada ih je Lagumdžija uveo u vlast, potrčat će opet, dodao je Komšić.

On smatra da nisu ozbiljne priče o opstrukcijama HDZ-a, jer da je tako, smatra novoizabrani član Predsjedništva, oni bi se povukli iz vlasti.

– Šta mislite hoće li Čović reći svojima da se povuku sa vlasti?, upitao je Komšić dodajući kako HDZ godinama koristi povlastice koju donosi vlast, te da lider HDZ-a neće pristati da sam plaća svoje ljude ukoliko blokiraju procese u BiH.

Željko Komšić ističe da ne stoje priče kako nije legitimno u državnom Predsjedništvu, te da će njegov posao biti da poštuje Ustav i zakone, koji su mu i dopustili da se kandiduje i bude izabran.

– Ovo što oni izvlače, to ne piše u Ustavu BiH, naglašava Komšić.

Ako ne bude ujedinjenja ljevice, to će biti katastrofa

Željko Komšič je naglasio da će ujedinjenje ljevice biti visoko na listi njegovih prioriteta.

– Da smo išli zajedno, situacija bi danas bila drugačija. To se mora dogoditi. Spreman sam na svaki potez. Spreman sam se povući ako sam ja smetnja. Ako se ne ujedinimo bit će to katastrofa za ovu zemlju, rekao je Komšić.

On je objasnio da kada se sabere broj onih koji su glasali za lijeve stranke i oni koji su ljevičari, a ostali su kod kuća u nedjelju jer su razočarani zbog toga što se ljevica nije ujedinila, dobija se slika jednog moćnog aparata koji je “spreman parirati etničkim i šovinističkim politikama”.

– Treba pošteno razgovarati, a ne nadmudrivati se. Svejedno mi je kako će se neka nova struktura ljevice zvati i koje će boje nositi, rekao je Komšić.

Znamo dva Dodika, a ovaj drugi je gori

Komentirajući činjenicu da će u Predsjedništvu raditi sa Miloradom Dodikom, Komšić je rekao da treba tek vidjeti da li će ovaj političar nastaviti “gurati prst u oko zapadu”.

– To nije pametan pristup i obije se čovjeku o glavu, ali je na njemu izbor, rekao je Komšić.

Govorio je o dva Dodika, onom kojeg je međunarodna zajednica dovela na vlast i ovog sada.

– Ovaj drugi je gori. Da li on ima želju da se mijenja i bude racionalan čovjek, ne znam. Ali mogu reći da je način donošenja odluka u Predsjedništvu takav da se ne isplati opstruirati njegov rad, jer onda plaćate cijenu. Ako krene u opstrukciju dogodit će se da RS ne dobije nijedan kredit, neophodan u popunjavanju budžetskih rupa. Ako je to njegov izbor, onda neka se pita radi li u korist vlastite štete, napomenuo je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

oslobodjenje.ba

Related posts