NP Una: Implementacija projekata u oblasti zaštite prirode i okoliša

Nacionalni park Una, uz podršku Federalnog fonda za zaštitu okoliša, implementira dva projekta u oblasti zaštite prirode i okoliša. Riječ je o naučno-istraživačkom projektu „Divljina i život zvijeri Nacionalnog parka Una“, te projektu reguliranja oborinskih voda na području NP.

Nacionalni park Una jedan je od 28 aplikanata koji su dobili podršku Federalnog fonda za zaštitu okoliša za realizaciju projekata u oblasti zaštite prirode i okoliša. Riječ je o veoma značajnim projektima za gospodarenje zaštićenim područijima u skladu s međunarodnim propisima i konvencijama, te poboljšanje infrastrukture parka, kaže direktor Amarildo Mulić. Cilj projekta „Divljina i život zvijeri Nacionalnog parka Una“ je približiti navike i način života životinja koje obitavaju na ovom području, ali i spriječiti eventualne štete na imovini lokalnog stanovništva, kaže direktor Mulić.

Federalni fond za zaštitu okoliša podržao je i projekt reguliranja oborinskih voda u području NP Una, odnosno posjetilačke zone Štrbački buk koji je u završnoj fazi. Kako ističe direktor Mulić krajem narednog mjeseca trebala bi biti urađena projektna dokumentacija, što je preduvjet za prijeko potrebnu modernizaciju i asfaltiranje pristupnih puteva.

Related posts